- Home
- Przepisów
- Random recipes
- Strona 9
Random recipes
300 przepisów Przepyszny sos z porcini, ponieważ nie miałam naszych polskich suszonych borowików- kupiłam włoskie porcini, które jak się okazało są po prostu prawdziwkami. :) Przy okazji dowiedziałam się, że we Włoszech o porcino mówi się prosiaczki , w Niemczech mów
Czy można być gdzieś pierwszy raz i czuć się jak u siebie? Czy można zajechać gdzieś i czuć się tak pewnie jak w domu? Można i jest to jedno ze wspanialszych uczuć na świecie! Chyba to właśnie Hiszpania jest takim miejscem. Kraj sam w sobie jest jednym z
Oto najnowsze doniesienia z interaktywnej platformy gastronomicznej Surowy Szef OK. Ja, kucharz z 20-letnim stażem pracy, wypalony zawodowo szef, próbujący znaleźć sobie miejsce w polskiej kotletowo-pierogowej gastronomii, stawiam do publicznego wglą
Pyszne, lekkie i letnie ciasto wypełnione rozpływającym się w ustach delikatnym kremem. Ciasto pokryte jest grubą warstwą słodkich jagód i malin zanurzonych w orzeźwiającej galaretce. Tarta prezentuje się tak samo pięknie jak też smakuje, dlatego świetnie
Składniki : 8 średnich ugotowanych, obranych ziemniaków 4 ugotowane marchewki około 5-6 łyżek mąki pszennej 1 duże jajko, sól Przygotowanie : Obrane ziemniaki i marchew zmielić w maszynce lub dokładnie ugnieść razem ( lepiej zmielić ) Doda
Dżem z czerwonej porzeczki z jabłkami Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 23 lipca 2014 r. Latem u rodziców w sadzie najbardziej urzekają mnie piękne krzewy, które pokryte są malutkimi czerwonymi kulkami, przypominającymi miniaturow
SKŁADNIKI: pół kostki margaryny Kasi 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru szczypta soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka płatków owsianych dodatki: 50g rodzynek 10 suszonych śliwek pół ta
Kiedy powoli zapada zmrok, chowam się w kuchni. Sięgam do lodówki po drożdże, podgrzewam mleko, dodaję cukier, jaja, mąkę i topione masło. Zagniatam nucąc pod nosem zasłyszaną w radiu piosenkę. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce, przykrywam ściereczką i ci
Po grzybobraniu można przyrządzić dania z grzybami na milion sposobów. Ja zrobiłam risotto, które wszyscy w domu uwielbiają. Ja za ryżem nie przepadam, ale w takiej postaci zawsze się skuszę. Składniki: - 200 g ryżu arborio - 200 g
Ryba z pieca z ziemniakami, koperkiem i cytryną Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 10 sierpnia 2014 r. Ryby są wciąż niedocenianym składnikiem pożywienia w codziennej diecie, a przecież znacząco wpływają na funkcjonowanie naszego
(1 głosuj)
Banany na wyjściu - czas na szybki, smaczny, sprawdzony przepis ;) Uwielbiam ciasto bananowe, fascynuje mnie to, że do bazy jaką stanowią banany, mąka, siemię i mleko można dodawać co tylko chcemy, a ciasto za każdym razem będzie przepyszne. Tym razem pos
To chyba jedna z najstarszych, polskich zup . Tradycyjna zupa zasypana kaszą, dzięki niej jest bardzo sycąca i smaczna. Miłośnicy mięsa mogą ugotować krupnik na mięsie np. na skrzydełkach drobiowych, piersi lub żeberkach. Wówczas najpierw gotujem
Delikatnie kwaskowate ciasto owocowe na migdałowym spodzie z kruchą posypką z płatków owsianych i migdałowych. Ciasto wspaniale komponuje się z gałką lodów lub z bitą śmietaną, które słodkością łamią kwaskowatość jabłek i malin. Składniki
Coś innego niż klasyczna szarlotka. Fajne połączenie jabłek z orzechową polewą, na prawdę mile nie tylko mnie zaskoczyła :) W oryginalnym przepisie polewa nie była orzechowa tylko migdałowa, a przepis znalazłam na blogu dancia.blog Składniki :
Pyszna przekąska, która zachwyci niejedno podniebienie. Mięciuteńkie ciasto ptysiowe, kryje w sobie cudowne nadzienie z łososia. Bez zbędnych dodatków, z minimalną ilością przypraw po to, by to właśnie łosoś grał tu pierwszoplanową rolę. Korpusy ptysiow
Kiedy pierwszy raz w żuciu zrobiłam domowy marcepan, cieszyłam się jak dziecko. Nie mogłam uwierzyć, że tak szybko i łatwo można go zrobić. Uwielbiam marcepan i razem z mamą zazwyczaj wyjadam go łyżeczką, prosto z opakowania, bez żadnych dodatków. Do poda
Wielkie pakowanie trwa! Odliczamy już nie dni, a godziny do wyjazdu na wymarzony urlop. Będziemy odpoczywać, pływać w jeziorach, łowić ryby i przemierzać rowerem szlaki wschodniej Polski. Pogoda podobno zagwarantowana. Zobaczymy;). Pomiędzy pakowaniem je
Zainspirowała mnie Kasia swoją mizerią z cukinii ( przepis tutaj ). Miałam tak po trochu wszystkiego bo i troszkę tortellini z obiadu, ostatnie ogórki z działki i paprykę. Wszystko to się bardzo fajnie skomponowało. Składniki: 1 cukini
Wyjeżdżam na wakacje i muszę opróżnić lodówkę, więc postanowiłam zrobić sałatkę, wyszła bardzo smaczna. Składniki: - pół kapusty pekińskiej - pół puszki kukurydzy - por biała część - 4 jajka - pęczek rzodkiewek - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki ketch
Jak tylko zobaczyłam tego posta u Kasi na blogu , od razu wiedziałam, że ten brzoskwiniowiec zawita również do mojej kuchni :) Fantastyczne zdjęcia Kasi podziałały na moją wyobraźnię i smak. I oto moje ciasto już też jest gotowe. Troszeczkę je urozmaicił
Poranny pobudzający koktajl lepszy i zdrowszy niż kawa 1 łyżka BIO SUPER MORNING --- sproszkowane: spirulina, jagody acai, kakao, maca, lucuma, białko konopii 2 garści owoców letnich: jagody, borówki, maliny, jeżyny ... co tam
Najprostsze na świecie kruche ciasto, odrobina wyobraźni i mamy efekt ;) Ciasto można używać do różnych wypieków, np. spód do szarlotki lub sernika, czy też różnego rodzaju kruche ciasteczka. U mnie akurat powstały wiatraczki. Bawiłam się dzisi
Ciasto truskawkowe z kruszonką Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 7 lipca 2014 r. Placek z słodkimi truskawkami (u mnie z ekologicznej plantacji) jest niemal symbolem lata, nie mogłam przejść obok niego obojętnie i postanowiłam u
Mój wujek pochodzi z Bułgarii i dość często jeździ wraz z ciocią w rodzinne strony. Z tych podróży zawsze przywożą mi dżem figowy. Mój ulubiony dżem figowy. Ten, który znika w przeciągu tygodnia, bo po prostu nie potrafię mu się oprzeć. Dodaję go do kanap