Baghrirs, marokańskie naleśniki z tysiącem dziurek
Proste w przygotowaniu, na szybką i łatwą przerwę na przekąskę, nie możemy się oprzeć naleśnikom z tysiącem dziurek. Znane również jako Baghrirs, są to puszyste, gąbczaste i lekkie naleśniki, podobne w konsystencji do pancakes. Są łatwe do zrobienia dla początkujących, więc nie wahaj się przygotować tego przepisu z dziećmi. Aby jak najlepiej wykorzystać te pyszne naleśniki, podawaj je z roztopionym miodem lub masłem o smaku kwiatu pomarańczy.
Składniki
Materiały
- Blender
Przygotowanie
Wlać wszystkie składniki (z wyjątkiem miodu) do blendera i dobrze zmiksować. Odstawić mieszaninę na godzinę.
Rozgrzej małą patelnię, którą wcześniej naoliwiłeś. Wlej chochlę mieszanki na dość duży ogień. Gdy utworzy się wiele dziur, lekko zmniejsz ogień. Pozostaw naleśnik do ugotowania (bez przewracania).
Te naleśniki najlepiej podawać z miodem na wierzchu i dobrą miętową herbatą.
Naleśniki z tysiącem dziurek są już gotowe!
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki do przygotowania Baghrirs?
Aby przygotować Baghrirs, potrzebujesz drobnej kaszy manny, mąki, cukru, soli, proszku do pieczenia, świeżych lub suchych drożdży oraz wody.
Czy Baghrirs można przygotować z dziećmi?
Tak, Baghrirs są łatwe do zrobienia i idealne do wspólnego gotowania z dziećmi, co czyni je świetną zabawą w kuchni.
Jak długo trwa przygotowanie Baghrirs?
Całkowity czas przygotowania Baghrirs wynosi około 1 godziny i 20 minut, z czego 1 godzina to czas oczekiwania na mieszankę, a 20 minut to czas gotowania.
Jakie są najlepsze dodatki do Baghrirs?
Baghrirs najlepiej podawać z roztopionym miodem lub syropem z agawy, a także z miętową herbatą, co podkreśla ich smak.
Czy Baghrirs są kaloryczne?
Baghrirs są lekkie i puszyste, ale dokładna liczba kalorii zależy od użytych dodatków, takich jak miód czy syrop z agawy.
Odżywianie
- Węglowodany: 23.7g
- Tłuszcze: 0.5g
- Tłuszcze nasycone: 0.1g
- Białka: 4.1g
- Błonnik: 1.3g
- Cukry: 3.7g
- ProPoints: 3
- SmartPoints: 4




Oceń ten przepis