Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na ramadan!

zagłosuj teraz
Przekąski
średnie
1 h 35 m
311 Kcal

Odkryjmy kuchnię północnoafrykańską na Ramadan z tymi pysznymi msemmen, chrupiącymi, rozpływającymi się w ustach naleśnikami, którymi nie możemy się nacieszyć! :-) Wyobraź sobie lekko chrupiący, złocisty naleśnik, którym możesz delektować się na słodko z miodem na pocieszające śniadanie lub przekąskę, lub na słono, wypełniony smacznym farszem z cebuli, pomidorów, przypraw, chili lub nawet mielonego mięsa z warzywami :-) Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku:

Składniki

6

Ciasto francuskie :

Materiały

  • 1 pędzel do ciasta
  • 1 robot kuchenny z hakiem (opcjonalnie)

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania55 min
Gotowania10 min
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 1Wymieszaj suche drożdże piekarskie z odrobiną ciepłej wody i odstaw na 10 minut. Jeśli masz świeże drożdże, nie musisz ich nawilżać.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 2Wsyp mąkę i kaszę mannę do misy miksera. Wymieszać oba składniki. Dodaj sól i cukier z boku i przykryj mąką + kaszą manną przed uformowaniem dołka.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 3Wsypać rehydratyzowane (lub świeże) drożdże. Ugniataj, dodając po trochu ciepłą wodę, aż uzyskasz gładką, nieklejącą się masę.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 4Uformuj ciasto w kulę i pozostaw na 15 do 20 minut pod ściereczką w temperaturze pokojowej.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 5Posmarować ciasto olejem i podzielić na 6 równych części (około 110 g). Zwinąć kawałki ciasta i naoliwić je przed umieszczeniem na blasze do pieczenia.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 6Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 do 20 minut w temperaturze pokojowej.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 7Wymieszaj roztopione masło z olejem i lekko naoliw powierzchnię roboczą.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 8Rozwałkowuj kawałki ciasta stopniowo od środka na zewnątrz, regularnie smarując je mieszanką oleju i masła.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 9Gdy ciasto jest dobrze rozwałkowane, złóż lewą stronę do środka, posmaruj olejem + masłem, złóż prawą stronę do środka i ponownie posmaruj.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 10Następnie złóż górną część ciasta w kierunku środka, posmaruj mieszanką i na koniec złóż dolną część ciasta na górze, tworząc kwadrat. Posmarować ostatni raz.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 11Umieść kwadraty na blasze do pieczenia i przykryj folią spożywczą. Odstawić na piętnaście minut.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 12Przed gotowaniem spłaszczyć msemmen.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 13Smażyć msemmen na rozgrzanej patelni na średnim ogniu przez 5 minut z każdej strony.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 14Umieść memmeny na ściereczce do naczyń, zachowując między nimi odstępy.
  • Msemmen, idealne marokańskie naleśniki w płatkach na Ramadan! - Przygotowanie krok 15I już gotowe! Smacznego z miodem ;-)

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać naleśniki?

Gdy naleśniki ostygną, umieść je w ściereczce w temperaturze pokojowej.
Oczywiście, że tak! Nie wahaj się zrobić dużej ilości za jednym razem!
Wrzuć je na rozgrzaną patelnię, smaż przez 2 minuty, dodaj odrobinę wody i przykryj na 2 minuty.
Uwielbiamy je z miodem na śniadanie, jako przekąskę... i z nadzieniem chili jako dodatek do dania!
Najlepiej użyć mąki T45, która sprawi, że ciasto będzie bardziej elastyczne.
Użyj najlepszej możliwej kaszy manny!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 311Kcal
  • Węglowodany: 38g
  • Tłuszcze: 14.2g
  • Tłuszcze nasycone: 5g
  • Białka: 6.2g
  • Błonnik: 2g
  • Cukry: 1.6g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (129g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: