Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
1 h 4 m
254 Kcal

Czy kiedykolwiek próbowałeś niezwykłego połączenia buraka z ricottą i rukolą? Nasze naleśniki Cię zaskoczą! Oprócz nadania naleśnikom żywego koloru, burak wzbogaca potrawę o właściwości przeciwutleniające oraz witaminy i minerały. Świeża i lekka ricotta dodaje potrawie kremowości, a rukola o lekko pikantnym i gorzkim smaku tworzy kontrast smakowy, który doskonale równoważy słodycz buraków. Buraczane naleśniki są również bardzo uniwersalne, można je wypełnić innymi składnikami i dostosować do swoich potrzeb (więcej informacji znajdziesz poniżej w sekcji wskazówek). Postępuj zgodnie z przepisem krok po kroku i wypróbuj tę wegetariańską przystawkę na zimno, która zrobi wrażenie na Twoich gościach!

Składniki

3

Materiały

  • Folia spożywcza
  • Blender
  • Nieprzywierająca patelnia
  • Miska
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania50 min
Gotowania4 min
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 1Obierz buraki (jeśli nie są jeszcze obrane) i pokrój je na kawałki.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 2Umieść pokrojone buraki w blenderze i dodaj jajko, mleko, mąkę i szczyptę soli. Miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji, a następnie przykryj i odstaw do lodówki na 20 minut.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 3Po upływie tego czasu rozgrzej nieprzywierającą patelnię (lub patelnię do naleśników). Natłuść ją, gdy będzie gorąca (patrz wskazówki poniżej), a następnie wlej chochlę ciasta.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 4Poruszaj patelnią we wszystkich kierunkach, aby dobrze rozprowadzić ciasto, a następnie gotuj przez około 2 minuty. Odwróć naleśnik i smaż z drugiej strony przez kolejne dwie minuty. Powtarzaj tę czynność, aż ciasto będzie gotowe.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 5Pozostaw naleśniki do ostygnięcia, a w międzyczasie przygotuj krem z ricotty. Umieść ser ricotta w misce, dodaj pieprz i sól i wymieszaj łyżką do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 6Umieść (zimny) naleśnik z buraków na talerzu, dodaj obfitą łyżkę kremu z ricotty i rozprowadź go po całej powierzchni.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 7Dodaj garść rukoli i rozprowadź ją równomiernie.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 8Zwiń buraczane naleśniki wypełnione ricottą i kremem z rukoli. Umieść je na talerzu, przykryj folią i pozostaw w zamrażarce na 25 minut (ten krok pomoże ci łatwiej je pokroić).
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 9Po tym czasie wyjmij nadziewane naleśniki i pokrój je na kawałki ostrym nożem.
  • Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą - Przygotowanie krok 10Buraczane naleśniki z ricottą i rukolą są gotowe.

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak długo można przechowywać buraczane naleśniki z ricottą i rukolą?

Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Przed podaniem pozostaw je na co najmniej 10 minut w temperaturze pokojowej.
Oczywiście. Naleśniki będą przechowywane przez 3 dni w lodówce dobrze przykryte folią spożywczą.
Można go zastąpić innymi serami kremowymi: świeżym kozim serem, serem philadelphia, robiolą lub domowym wegańskim serem ziołowym.
Do nadzienia można dodać posiekane orzechy włoskie, posiekane migdały lub orzeszki piniowe.
Buraki można wykorzystać w sałatkach, można z nich zrobić velouté, a nawet świetne risotto z burakami i gorgonzolą.
Oczywiście. Szczegółowy przepis można znaleźć klikając tutaj.
Umieść kawałek masła w papierowym ręczniku. Posmaruj nim całą powierzchnię patelni, gdy jest gorąca, uważając, aby nie poparzyć palców.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 254Kcal
  • Węglowodany: 30.2g
  • Tłuszcze: 7.5g
  • Tłuszcze nasycone: 4.1g
  • Białka: 13.9g
  • Błonnik: 3.3g
  • Cukry: 9g
  • ProPoints: 7
  • SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (283g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: