Słodko-pikantna sałatka z pieczonymi brzoskwiniami, rukolą i burratą (słodkie smaki lata)
zagłosuj teraz
Owoce w wytrawnej sałatce? Zgadza się! I możemy Cię zapewnić, że połączenie smaków sprawi, że ulegniesz ♥ Na początku byliśmy jak Ty na pomysł dodania pieczonych brzoskwiń do naszej sałatki. Potem przyszedł czas na degustację, a tam... iluminacja! Połączenie brzoskwiń, rukoli i burraty jest po prostu idealne! Spróbuj i przekonaj się sam ;-)
Składniki
2
Materiały
- 2 talerze do zupy
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania15 min
Zacznij od przygotowania składników: umyj brzoskwinie i rukolę, odsącz burratę i pokrusz migdały. Pokrój brzoskwinie na plasterki.
Następnie upiecz kawałki brzoskwini: umieść plasterki na gorącej patelni i odwróć je, gdy nabiorą złotego koloru. Zdjęć z ognia, gdy obie strony będą złociste.
Teraz nadszedł czas, aby udekorować danie:
Umieść trochę rukoli na dnie talerzy do zupy, a następnie umieść pieczone kawałki brzoskwini na wierzchu. Dodaj kawałki burraty.
Na koniec nadszedł czas na doprawienie i udekorowanie:
Skrop sałatkę oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Posyp pokruszonymi migdałami i dodaj kilka listków świeżej bazylii.
Sałatka jest gotowa do podania!
Obserwacje
Jak przygotować pieczone brzoskwinie? Tutaj użyliśmy patelni, ale jeśli masz urządzenie do panini, możesz je w nim przekąsić.
Czym mogę zastąpić burratę? Klasyczną mozzarellą lub pokrojonym w kostkę serem feta.
Czego mogę użyć zamiast migdałów? Zachęcamy do dodania do tej sałatki kawałków pistacji, aby uzyskać idealne połączenie smaków!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 464Kcal
- Węglowodany: 20.6g
- Tłuszcze: 36g
- Tłuszcze nasycone: 16.4g
- Białka: 9.5g
- Błonnik: 5g
- Cukry: 20.2g
- ProPoints: 13
- SmartPoints: 20
Informacje żywieniowe za 1 porcję (317g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:





Oceń ten przepis