Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne!

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
51 min
344 Kcal

Jeśli kochasz pikantne i słodkie, pokochasz te ciasteczka gochujang! Ta koreańska pasta chili jest głównym składnikiem wielu dań i sosów, ale dziś postanowiliśmy użyć jej w słodkiej wersji z "pikantnymi" ciasteczkami, aby uzyskać eksplozję smaków z super uzależniającą stroną (zobaczysz!). Z ich małą chrupiącą skórką i sercem foooondającym, które uwielbiamy jeść na ciepło. Więc, czy powinniśmy się na nie zdecydować?

Składniki

6

Krem gochujang:

Ciasto na ciasteczka:

Materiały

  • 1 gałka lodów (opcjonalnie)
  • papier pergaminowy

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania11 min
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 1Krem gochujang:
    Wymieszać masło z vergeoise (lub brązowym cukrem) i gochujang do uzyskania pomarańczowego kremu. Odstawić na bok.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 2Ciasto na ciasteczka:
    Miękkie masło wymieszać z cukrem do uzyskania kremowej masy.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 3Dodać jajko i ponownie wymieszać do uzyskania grumowatej masy.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 4Następnie dodaj sól, ekstrakt waniliowy, sodę oczyszczoną (lub proszek do pieczenia) i część mąki. Dobrze wymieszaj.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 5Dodaj pozostałą mąkę i dobrze wymieszaj.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 6Dodaj krem gochujang i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać marmurkową teksturę. Schłodzić ciasto przez 30 minut.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 7Użyj gałki do lodów, aby uformować ciasteczka. Umieszczamy po 4 na każdym talerzu. Nie trzeba ich spłaszczać!
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 8Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 11 minut. Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed podaniem na ciepło.
  • Ciasteczka z gochujang: słodkie, słone i pikantne! - Przygotowanie krok 9Teraz ciasteczka są gotowe! Chrupiące na zewnątrz, rozpływające się w ustach w środku. Pokochasz ich waniliowy smak z nutą pikanterii. Każde ciasteczko będzie inne i mniej lub bardziej pikantne!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać ciasteczka gochujang?

Umieścić w szczelnym pojemniku i przechowywać do 4 dni.
Tak, ciasteczka gochujang można bez obaw zamrażać!
Możesz zastąpić go inną pastą chili. Uważaj, intensywność chili nie będzie taka sama, więc nie zapomnij dostosować ilości.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 344Kcal
  • Węglowodany: 42.1g
  • Tłuszcze: 16.9g
  • Tłuszcze nasycone: 10.8g
  • Białka: 5g
  • Błonnik: 1.2g
  • Cukry: 21.2g
  • ProPoints: 9
  • SmartPoints: 15
Informacje żywieniowe za 1 porcję (81g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: