Pikantne clafoutis z pomidorkami koktajlowymi i tuńczykiem
Aby uzyskać łatwy i skuteczny posiłek, który jest nieco inny niż zwykle, proponujemy nasz pikantny przepis na clafoutis! A jeśli chodzi o smak, połączenie pomidorów i tuńczyka zawsze jest dla nas hitem, więc dlaczego nie spróbować? Podczas gdy clafoutis się piecze, przygotuj mieszankę sałat, która będzie mu towarzyszyć, a będziesz mieć rodzinny posiłek w mgnieniu oka ;-)
Składniki
Materiały
- Naczynie żaroodporne o wymiarach 14 x 22 cm
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 190°C.
W misce wymieszaj jajka z mlekiem i skrobią kukurydzianą. - Odsącz i rozdrobnij tuńczyka przed dodaniem do miski.
Dodaj sól i pieprz do smaku. - Nasmaruj oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Gdy mieszanina zostanie wymieszana, wlej ją do naczynia.
- Dodaj umyte i odsączone pomidorki koktajlowe.
Wstaw do piekarnika na 35 minut.
I gotowe! Smacznego :-)
Obserwacje
Czy mogę użyć zwykłych pomidorów? Pomidory koktajlowe można zastąpić zwykłymi pomidorami. Można je pokroić i dodać do potrawy w ten sam sposób.
Czy mogę dodać ser? Ser feta jest bardzo dobry w tym przepisie! Alternatywnie można dodać mozzarellę w kulkach lub kawałkach ;-)
Jak doprawić danie? Tutaj dodaliśmy sól i pieprz, ale można dodać na przykład łyżkę ziół prowansalskich.
Odżywianie
- Węglowodany: 17.8g
- Tłuszcze: 10.3g
- Tłuszcze nasycone: 2.5g
- Białka: 15.4g
- Błonnik: 1.5g
- Cukry: 4.2g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 7




Oceń ten przepis