Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem
Znasz już naszą słodką wersję Crinkle cake, tego pysznego ultra kruchego ciasta pochodzenia tureckiego, ale dziś zdecydowaliśmy się na wersję pikantną z kombinacją, którą uwielbiamy: Crinkle cake z kozim serem i miodem :-) Pokrojone w małe plasterki na aperitif lub podane jako posiłek z sałatką, pokochasz ten wspaniały przysmak! Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku:
Składniki
6
Do dekoracji:
Materiały
- 1 pędzel
- Kwadratowa forma 22x22 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
Przytnij arkusze ciasta filo, aby dopasować je do szerokości formy, a następnie złóż je.
Umieść wszystkie plisowane liście jeden po drugim w formie.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Wymieszaj masło z olejem i posmaruj ciasto.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Wymieszać jajka, mleko, sól, pieprz i rozmaryn. Wlać mieszaninę równomiernie do formy.
Dodaj plasterki koziego sera, przekrojone na pół, w szczeliny, a następnie polej miodem wierzch ciasta. Posypać rozmarynem.
Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
I gotowe! Możesz posypać wierzch pokruszonymi orzechami (w tym przypadku pistacjami) i dodać trochę posiekanych świeżych ziół (w tym przypadku pietruszki).
FAQ ❓
Jakich przypraw i ziół powinienem użyć do przyprawienia pikantnego ciasta marszczonego?
Możesz użyć dowolnych przypraw i ziół.
My użyliśmy rozmarynu, ale równie dobrze sprawdzi się tymianek.
My użyliśmy rozmarynu, ale równie dobrze sprawdzi się tymianek.
Jakie orzechy powinienem dodać do ciasta marszczonego?
My użyliśmy pokruszonych pistacji, ale orzechy włoskie będą dobrą alternatywą.
Jaki dodatek powinienem dodać do ciasta marszczonego?
Jeśli jest na nie sezon, nie wahaj się dodać pokrojonych w plasterki świeżych fig.
Jak mogę zapobiec czernieniu sera podczas gotowania?
Aby zapobiec zbytniemu ciemnieniu sera, można włożyć ciasto do piekarnika na 15 minut, następnie przykryć serem i dodać miód, a następnie piec przez kolejne 15 minut.
Jak przechowywać solone ciasto marszczone?
Umieścić w chłodnym miejscu, przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 300Kcal
- Węglowodany: 12.1g
- Tłuszcze: 23.6g
- Tłuszcze nasycone: 10.7g
- Białka: 8.8g
- Błonnik: 1g
- Cukry: 11.6g
- ProPoints: 8
- SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (124g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
4.5/5, 2 głosy






Oceń ten przepis