Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem

Danie główne
łatwe
1 h 5 m
300 Kcal

Znasz już naszą słodką wersję Crinkle cake, tego pysznego ultra kruchego ciasta pochodzenia tureckiego, ale dziś zdecydowaliśmy się na wersję pikantną z kombinacją, którą uwielbiamy: Crinkle cake z kozim serem i miodem :-) Pokrojone w małe plasterki na aperitif lub podane jako posiłek z sałatką, pokochasz ten wspaniały przysmak! Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku:

Składniki

6

Do dekoracji:

Materiały

  • 1 pędzel
  • Kwadratowa forma 22x22 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania50 min
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 1Przytnij arkusze ciasta filo, aby dopasować je do szerokości formy, a następnie złóż je.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 2Umieść wszystkie plisowane liście jeden po drugim w formie.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 3Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 4Wymieszaj masło z olejem i posmaruj ciasto.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 5Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 6Wymieszać jajka, mleko, sól, pieprz i rozmaryn. Wlać mieszaninę równomiernie do formy.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 7Dodaj plasterki koziego sera, przekrojone na pół, w szczeliny, a następnie polej miodem wierzch ciasta. Posypać rozmarynem.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 8Piec przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
  • Pikantne ciasto marszczone z kozim serem i miodem - Przygotowanie krok 9I gotowe! Możesz posypać wierzch pokruszonymi orzechami (w tym przypadku pistacjami) i dodać trochę posiekanych świeżych ziół (w tym przypadku pietruszki).

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakich przypraw i ziół powinienem użyć do przyprawienia pikantnego ciasta marszczonego?

Możesz użyć dowolnych przypraw i ziół.
My użyliśmy rozmarynu, ale równie dobrze sprawdzi się tymianek.
My użyliśmy pokruszonych pistacji, ale orzechy włoskie będą dobrą alternatywą.
Jeśli jest na nie sezon, nie wahaj się dodać pokrojonych w plasterki świeżych fig.
Aby zapobiec zbytniemu ciemnieniu sera, można włożyć ciasto do piekarnika na 15 minut, następnie przykryć serem i dodać miód, a następnie piec przez kolejne 15 minut.
Umieścić w chłodnym miejscu, przykryte folią aluminiową lub folią spożywczą.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 300Kcal
  • Węglowodany: 12.1g
  • Tłuszcze: 23.6g
  • Tłuszcze nasycone: 10.7g
  • Białka: 8.8g
  • Błonnik: 1g
  • Cukry: 11.6g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (124g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
4.5/5, 2 głosy