Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratą
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Nasz ulubiony posiłek w upalny dzień? Chrupiąca bruschetta z obfitym nadzieniem ;-) Na wierzchu ułożyliśmy pieczone pomidory i dodatkowo topiącą się burratę. Z kilkoma dodatkowymi listkami bazylii poczujesz się jak we Włoszech ;-) Najlepsza kanapka na świecie jest Twoja ♥.
Składniki
		
			
			2
			
		
	
											
						Pieczone pomidory :
Tosty :
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min
Pomidorki koktajlowe umyć i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą z oliwek, dodać sól, pieprz, suszony rozmaryn i rozgnieciony ząbek czosnku.
Wszystko razem wymieszać i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. Podsmaż orzeszki piniowe na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Rozgrzej piekarnik do 230°C i opiekaj chleb bruschetta przez 5 minut. Można również użyć pokrojonego chleba posmarowanego oliwą z oliwek.
Ułóż pieczone pomidory na chlebie tostowym i dodaj burratę na wierzch. Skropić burratę oliwą i doprawić solą i pieprzem. Posyp prażonymi orzeszkami piniowymi i ułóż na wierzchu liście bazylii.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Chleb użyty tutaj był bardzo duży, w rzeczywistości z tych ilości można zrobić dwie kromki tostów! :-)
 
 Możesz również podać swój aperitif w ten sposób: 
 Przełóż pieczone pomidory do miski lub talerza na zupę. Umieść burratę na wierzchu. Dodaj orzeszki piniowe i świeże liście bazylii na wierzch pomidorów. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i małe kromki tostowanego (lub świeżego) chleba, aby uzyskać doskonały aperitif do dzielenia się!
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 1170Kcal
			
		- Węglowodany: 20.8g
 - Tłuszcze: 105.2g
 - Tłuszcze nasycone: 21.9g
 - Białka: 23.2g
 - Błonnik: 14.2g
 - Cukry: 9.4g
 - ProPoints: 32
 - SmartPoints: 40
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (372g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        



Oceń ten przepis