Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratÄ…

zagłosuj teraz
PrzekÄ…ska
2 porcji
Å‚atwe
40 min

Nasz ulubiony posiłek w upalny dzień? Chrupiąca bruschetta z obfitym nadzieniem ;-) Na wierzchu ułożyliśmy więc pieczone pomidory i dodatkowo topiącą się burratę. Z kilkoma dodatkowymi listkami bazylii poczujesz się jak we Włoszech ;-) Najlepsza kanapka na świecie jest Twoja ♥.


Składniki

2

Pieczone pomidory :

Tosty :


Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min

  • Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratÄ… - Przygotowanie krok 1Pomidorki koktajlowe umyć i uÅ‚ożyć w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwÄ… z oliwek, dodać sól, pieprz, suszony rozmaryn i rozgnieciony zÄ…bek czosnku.
  • Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratÄ… - Przygotowanie krok 2Wszystko razem wymieszać i piec przez 30 minut w temperaturze 200°C. Podsmaż orzeszki piniowe na rozgrzanej patelni na zÅ‚oty kolor.
  • Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratÄ… - Przygotowanie krok 3Rozgrzej piekarnik do 230°C i opiekaj chleb bruschetta przez 5 minut. Można również użyć pokrojonego chleba posmarowanego oliwÄ… z oliwek.
  • Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratÄ… - Przygotowanie krok 4Ułóż pieczone pomidory na chlebie tostowym i dodaj burratÄ™ na wierzch. Skropić burratÄ™ oliwÄ… i doprawić solÄ… i pieprzem. Posyp prażonymi orzeszkami piniowymi i ułóż na wierzchu liÅ›cie bazylii.
  • Bruschetta z pieczonymi pomidorami i burratÄ… - Przygotowanie krok 5Wszystko gotowe!

Obserwacje

Chleb użyty tutaj był bardzo duży, w rzeczywistości z tych ilości można zrobić dwie kromki tostów! :-)

Możesz również podać swój aperitif w ten sposób:
Przełóż pieczone pomidory do miski lub talerza na zupę. Umieść burratę na wierzchu. Dodaj orzeszki piniowe i świeże liście bazylii na wierzch pomidorów. Dodaj sól, pieprz, oliwę z oliwek i małe kromki tostowanego (lub świeżego) chleba, aby uzyskać doskonały aperitif do dzielenia się!



Sprzęt do gotowania

piekarnik

Pytania


Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:




+