Dlaczego rukola może zdetronizować bazylię w tym pesto (i zaoszczędzić budżet!)
czwartek 17 lipca 2025 13:59 - Adèle Peyches

Kiedy myślisz o pesto, od razu przychodzą Ci na myśl piękne, pachnące liście bazylii. Ale czy kiedykolwiek próbowałeś pesto z rukoli? Oprócz tego, że jest gotowe w zaledwie 5 minut, ta alternatywa jest ekonomiczna i pełna smaku. Rukola, ze swoim pieprznym, lekko gorzkim smakiem, jest idealnym zamiennikiem bazylii w tradycyjnym przepisie, dając oryginalny, odważny i bardziej przystępny rezultat!
Składniki:
- 100 g rukoli
- 1 ząbek czosnku
- 50 g startego parmezanu
- 60 g orzeszków piniowych
- 8 cl oliwy z oliwek
- Sól
Przygotowanie :
- Rukolę dokładnie umyć, osuszyć i przełożyć do blendera. Dodać roztarty ząbek czosnku, starty parmezan i orzeszki piniowe. Miksować na niskich obrotach.
- Dodaj szczyptę soli. Wlej oliwę, kontynuując miksowanie, aż mieszanina będzie gładka.
- Pesto z rukoli jest gotowe!
W skrócie
Pesto z rukoli to antygazpowy, antyinflacyjny twist, który ułatwia życie. Tańsze, równie smaczne, gotowe w mgnieniu oka... ma to wszystko. Więc następnym razem, gdy będziesz marzyć o słonecznym daniu, rozważ tę alternatywę: planeta, twój portfel i twoje kubki smakowe będą ci wdzięczne!

Redaktor naczelny, który nie może się doczekać zimy, aby jeść fondue! Pasjonatka gastronomii i zawsze w poszukiwaniu nowych kulinarnych perełek, najpierw studiowałam prawo, zanim wróciłam do swojej pierwszej miłości: smaku dobrych produktów i przyjemności dzielenia się przy stole :)
Komentarze