Noisetier, chrupiące i rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników!

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
40 min
341 Kcal

Ostrzegamy: to ciasto będzie idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty! Rozpływająca się w ustach konsystencja, pyszne smaki, a wszystko to w super łatwym do wykonania przepisie. Krótko mówiąc, zakochaliśmy się w tym orzechowym cieście i jesteśmy pewni, że Ty też się w nim zakochasz ;-)

Składniki

6

Materiały

  • tortownica o średnicy 16 cm
  • papier do pieczenia
  • trzepaczka
  • miska
  • szpatułka (lub łyżka)

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania35 min
  • Noisetier, chrupiące i rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 1Ubijaj jajka z cukrem, aż masa stanie się biała.
  • Noisetier, chrupiące i rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 2Dodaj proszek z orzechów laskowych i dobrze wymieszaj. Na koniec wlej roztopione masło i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Noisetier, chrupiące i rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do natłuszczonej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posyp pokruszonymi prażonymi orzechami laskowymi.
  • Noisetier, chrupiące i rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 4Piec ciasto w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 35-40 minut.
  • Noisetier, chrupiące i rozpływające się ciasto z orzechami laskowymi z 5 składników! - Przygotowanie krok 5Teraz ciasto orzechowe jest gotowe! Idealne połączenie kremówki i chrupkości. Udekoruj je odrobiną cukru pudru, jeśli chcesz!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Czy ciasto z orzechami laskowymi jest bezglutenowe?

To ciasto jest naturalnie bezglutenowe! Możesz je jeść bez obaw, jeśli masz nietolerancję lub celiakię.

Czym mogę zastąpić proszek z orzechów laskowych?

Możesz zastąpić je proszkiem migdałowym. Zrobiliśmy już to ciasto i możesz je znaleźć tutaj.

Jak mogę przechowywać to ciasto?

Ciasto można przechowywać do 4 dni w szczelnym pojemniku lub owinięte folią spożywczą.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 341Kcal
  • Węglowodany: 18.3g
  • Tłuszcze: 25.7g
  • Tłuszcze nasycone: 6.6g
  • Białka: 7.4g
  • Błonnik: 2.1g
  • Cukry: 17.6g
  • ProPoints: 9
  • SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (76g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: