Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
2 h 20 m
609 Kcal

Tradycyjne marokańskie ciasto to jedna z tych potraw, które wymykają się etykietom: wygląda jak pikantne ciasto, ale ma cukier puder; je się je na gorąco, ale pachnie jak deser; i miesza kurczaka z przyprawami, migdałami i cynamonem bez pytania o pozwolenie od logiki. W Maroku ten klasyk wielkich uroczystości jest przygotowywany ze starannością i cierpliwością, a to właśnie ta mieszanka kontrastów: chrupkość ceglanego ciasta, słodycz nadzienia, słodycz pikantności, czyni go niezapomnianym smakiem. Zwykle podaje się go na specjalne okazje, często w towarzystwie innych równie emblematycznych potraw, takich jak zupa harira lub mauretańska herbata, i reprezentuje bogactwo kuchni marokańskiej jak niewiele innych. Chociaż tradycyjnie przyrządza się ją z gołębiem lub kurczakiem i z ciasta warqa, dziś pokażemy, jak przygotować domową wersję wierną oryginalnemu duchowi, używając ceglanego ciasta, łatwych do znalezienia składników i jasnych kroków, abyś mógł cieszyć się nią w domu bez komplikacji. Idealne, aby zaskoczyć, ponownie połączyć się z powolnym gotowaniem lub po prostu spróbować czegoś nowego.

Składniki

8

Gulasz z kurczaka:

Przygotowanie ciasta:

Materiały

  • Duży garnek z pokrywką
  • Łopatka lub drewniana łyżka
  • Patelnia do smażenia
  • Chłonny papier kuchenny
  • Rozdrabniacz lub blender z miską do mieszania
  • Okrągłe naczynie do pieczenia
  • Pędzel kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania45 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania1 h 20 m
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 1Przygotuj składniki na gulasz z kurczaka: obierz i posiekaj cebulę i czosnek; odmierz przyprawy, olej i zachowaj jajka bez skorupek; umyj, usuń pestki i posiekaj natkę pietruszki i kolendrę. Usunąć skórę z kurczaka
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 2Rozgrzać olej na dużej patelni, dodać posiekany czosnek i cebulę i smażyć na średnim ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula stanie się przezroczysta i zacznie mięknąć.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 3Dodaj mięso do garnka wraz z przyprawami, posiekaną natką pietruszki i kolendrą.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 4Dobrze wymieszać, aby mięso nasiąknęło wszystkimi aromatami. Gotować przez pięć minut i dodać 125 ml wody, przykryć i dusić na średnim ogniu przez 30-40 minut, aż kurczak będzie bardzo miękki.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 5Wyjąć kurczaka z patelni i pozostawić do ostygnięcia do temperatury pokojowej. W międzyczasie lekko podkręcić ogień i pozwolić bulionowi zredukować się do postaci gęstego sosu.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 6Gdy sos się zredukuje i uzyska gęstą, łagodną konsystencję, zmniejsz ogień i dodawaj jajka jedno po drugim, dobrze mieszając po każdym dodaniu, aż jajko zostanie w pełni zintegrowane przed dodaniem następnego. Po dodaniu, zdjąć z ognia i odstawić na bok.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 7Gdy kurczak ostygnie na tyle, by można było się z nim obchodzić bez ryzyka przypalenia, usunąć kości i pokroić go w średniej wielkości paski.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 8Dodaj rozdrobnionego kurczaka do ciepłego sosu jajecznego. Wymieszać i odstawić na bok.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 9Smażyć obrane migdały na patelni z odrobiną oleju, aż lekko się zrumienią. Odsączyć i pozostawić na chłonnym papierze. Migdały można również usmażyć we frytkownicy powietrznej (patrz wskazówki). Odłożyć garść do dekoracji.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 10Umieść migdały w blenderze lub robocie kuchennym, dodaj cukier puder i cynamon, a następnie miksuj na krótkich obrotach. Mieszanka nie powinna być drobnym proszkiem, ale małymi, nieco nieregularnymi kawałkami. Dodać wodę z kwiatów pomarańczy (opcjonalnie) i wymieszać. Odstawić na bok.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 11Przygotowanie ciasta: Roztop masło i posmaruj nim trzy arkusze ciasta francuskiego. Użyj ich do wyłożenia dna formy, umieszczając je tak, aby wystawały poza krawędzie, aby można było później zamknąć ciasto.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 12Rozłóż warstwę nadzienia na spodzie wyłożonym ciastem ceglastym.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 13Następnie dodaj warstwę zmielonej mieszanki migdałowej i rozprowadź ją równomiernie.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 14Aby zamknąć ciasto, złóż arkusze wystające z formy w kierunku środka. Umieść dwa posmarowane masłem arkusze na wierzchu, ostrożnie przykryj, a jeśli chcesz uzyskać bardziej równą podstawę, odwróć je na inną tacę lub patelnię. Złożyć krawędzie i przykryć kolejnym posmarowanym masłem arkuszem, aby zapewnić dobre uszczelnienie.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 15Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C, z górnym i dolnym termoobiegiem, przez około 30 minut lub do momentu, gdy powierzchnia stanie się złotobrązowa. Przed wyjęciem z formy pozostawić do ostygnięcia.
  • Tradycyjne marokańskie ciasto z cegiełkami, kurczakiem i przyprawami - Przygotowanie krok 16Udekoruj cukrem pudrem, posyp cynamonem i, jeśli chcesz, kilkoma smażonymi migdałami i gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jaki rodzaj ciasta jest najlepszy do wyrobu marokańskiego ciasta?

Tradycyjne ciasto wyrabia się z ciasta warka, które trudno znaleźć poza Marokiem. Alternatywnie, ciasto ceglaste jest idealne: jest bardziej odporne, może wytrzymać mokre nadzienia i długie pieczenie bez pękania. Można również użyć ciasta filo, pod warunkiem, że kilka warstw zostanie nałożonych na siebie i posmarowanych masłem, aby uzyskać podobne wykończenie.
Tradycyjnie używa się udek z kurczaka, ponieważ zapewniają one więcej smaku i soczystą konsystencję, która utrzymuje się podczas gotowania. Można je również łączyć z piersią, aby zrównoważyć nadzienie, uzyskując dobry kontrast między delikatnością a jędrnością.
Tak, można użyć pistacji, orzechów włoskich, laskowych, a nawet orzeszków ziemnych. Wszystkie one dodają interesujących niuansów. Ważne jest, aby je uprażyć lub usmażyć przed zmieleniem, aby wzmocnić ich aromat i poprawić teksturę słodkiego nadzienia.
Umieść surowe migdały w koszyku frytownicy powietrznej i lekko spryskaj olejem. Smażyć w temperaturze 180°C przez 5 minut, otworzyć kosz, dobrze wymieszać migdały i smażyć przez kolejne 4 minuty lub do uzyskania złotobrązowego koloru. Przed użyciem lub pokruszeniem pozostawić do ostygnięcia na chłonnym papierze.
Najważniejszą rzeczą jest pozostawienie nadzienia do całkowitego ostygnięcia przed złożeniem ciasta. Jeśli będzie ciepłe, uwolni wilgoć i zmiękczy ciasto. Ponadto posmarowanie każdego arkusza ciasta filo masłem pomaga stworzyć barierę ochronną, która zapobiega jego rozmiękaniu podczas pieczenia.
Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przykryte folią spożywczą. Można je również upiec i podgrzać w piekarniku tuż przed podaniem. Mikrofalówka nie jest zalecana, ponieważ ciasto straci swoją chrupiącą teksturę.
Chociaż jest to bardzo kompletne danie główne, bardzo dobrze komponuje się ze świeżą sałatką z zielonych liści lub marchwi doprawioną kminkiem i cytryną. Aby zakończyć menu tradycyjnym akcentem, nie ma nic lepszego niż gorąca miętowa zielona herbata.
Tak, można ją zamrozić bez pieczenia, dobrze zawiniętą w folię spożywczą i aluminiową. Podczas gotowania należy piec ją prosto z zamrażarki, dodając kilka minut do zwykłego czasu. Nie zaleca się zamrażania już upieczonej pastilli, ponieważ po rozmrożeniu ciasto filo traci swoją chrupiącą konsystencję.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 609Kcal
  • Węglowodany: 23.2g
  • Tłuszcze: 38.3g
  • Tłuszcze nasycone: 8.9g
  • Białka: 37.8g
  • Błonnik: 7.3g
  • Cukry: 8.7g
  • ProPoints: 16
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (240g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: