Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 23 m
506 Kcal

Odkryj nasze nieodparte verrines w stylu banoffee, rozkosz, która sprawi, że serca miłośników bananów i karmelu przewrócą się do góry nogami! Wyobraź sobie warstwy chrupiącego speculoos, bananów i domowego karmelu, który rozpływa się w ustach... A jako bonus, odrobina dekoracji z ciemnej czekolady, aby całość była jeszcze lepsza! Te verrines są idealne na szybki i pyszny deser, smacznego!

Składniki

4

Karmel:

Śmietana:

Dekoracja (opcjonalnie):

Materiały

  • 1 woreczek do ciasta
  • 1 patelnia
  • 4 szklanki typu bodega

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h
Gotowania3 min
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 1Pokrój banany na cienkie plasterki.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 2Pokruszyć speculoos na małe kawałki.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 3Umieść kawałki banana na ściankach szklanek.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 4Wypełnij środek kawałkami speculoos.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 5Karmel:
    Roztopić masło na patelni, następnie dodać brązowy cukier i dobrze wymieszać.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 6Gdy cukier się rozpuści, dodaj słodzone mleko skondensowane.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 7Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Pozostawić na 1 minutę do zgęstnienia. Zdjąć z ognia.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 8Przykryj speculoos karmelem w szklankach. Chłodzić przez co najmniej 1 godzinę.
    Umieścić śmietanę i mascarpone w zamrażarce na 15 minut przed użyciem.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 9Przygotuj crème montée przed nałożeniem go na verrines:
    Ubij śmietanę na sztywno.
    *Możesz dodać łyżkę mascarpone, aby ją zagęścić.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 10Wyjmij szklanki z lodówki i umieść kawałki banana na karmelu.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 11Przełożyć krem do rękawa cukierniczego i nałożyć krem na wierzch.
  • Szklanki w stylu banoffee dla fanów bananów i karmelu - Przygotowanie krok 12Udekoruj verrines okruchami speculoos i plasterkiem banana.
    *Jeśli chcesz, możesz również dodać startą czekoladę.

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy verrines można przygotować z wyprzedzeniem?

Tak, można je przygotować z wyprzedzeniem, ale zalecamy dodanie bitej śmietany i dekoracji w ostatniej chwili.
Zjedz verrines tak szybko, jak to możliwe.
Tak, zalecamy zacząć od warstwy speculoos, następnie warstwy bananów, warstwy karmelu, kolejnej warstwy bananów, warstwy bitej śmietany i dekoracji.
Karmel można zastąpić na przykład czekoladowym ganache.
Możesz zastąpić je na przykład bretońskimi kruche ciasteczkami!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 506Kcal
  • Węglowodany: 58.2g
  • Tłuszcze: 29.2g
  • Tłuszcze nasycone: 19.2g
  • Białka: 6.4g
  • Błonnik: 2.8g
  • Cukry: 41.8g
  • ProPoints: 15
  • SmartPoints: 25
Informacje żywieniowe za 1 porcję (189g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: