Courgiflette - dynia piżmowa w stylu tartiflette
zagłosuj teraz
Brak pomysłów na gotowanie kabaczka? Zapomnij o aksamitnych zupach i purée, spróbuj cukinii! To łatwy przepis, który wymaga tylko 4 składników. Wystarczająco dużo, aby konkurować z klasyczną tartiflette ;-) W tym przypadku tradycyjne ziemniaki można zastąpić nieco słodszym miąższem dyni piżmowej... Wystarczy udekorować kabaczek wędzonym boczkiem, cebulą i serem Reblochon. Bezglutenowe danie idealne na zimowe posiłki, rozgrzewające zarówno żołądek, jak i kubki smakowe :-)
Składniki
3
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania45 min
Usuń nasiona z kabaczka. Następnie, używając łyżki stołowej, wydrążyć środek kabaczka. Spłaszcz miąższ w miejscu, gdzie wcześniej znajdowały się nasiona (zobacz film na dole tego przepisu).
Podsmaż posiekaną cebulę na odrobinie masła, aż stanie się przezroczysta. Umieść surowe smalce w zagłębieniu, a następnie zrumienioną cebulę.
Pokrój kawałki Reblochon i ułóż je na cebuli.
Piec przez 45 minut w temperaturze 190°C.
I voilà, twoja courgiflette jest gotowa!
Obserwacje
Kabaczek: w tym przepisie sprawdzi się każdy rodzaj kabaczka!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 238Kcal
- Węglowodany: 2.7g
- Tłuszcze: 18.6g
- Tłuszcze nasycone: 9.7g
- Białka: 14.1g
- Błonnik: 1.5g
- Cukry: 1.3g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (170g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis