Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie

zagłosuj teraz
Danie główne
średnie
1 h 30 m
229 Kcal

Pulpeciki dyniowe z pieczarkami i serem scamorza to proste i smaczne wegetariańskie danie główne, idealne na jesienne obiady i kolacje. Przygotowany z miękkiej mieszanki dyni i ziemniaków, wzbogacony parmezanem i bułką tartą dla uzyskania jędrnej konsystencji, nadziewany jest truflowymi grzybami i wędzonym serem scamorza, który topi się po ugotowaniu, tworząc nieodparte żylaste serce. Upieczone w formie do placków ze śliwkami, uzyskują złocistą, chrupiącą skórkę, która otacza kremowe, pachnące rozmarynem nadzienie. Przepyszne i malownicze danie wegetariańskie, idealne do podawania na ciepło jako alternatywa dla klasycznej pieczeni mięsnej.

Składniki

6

Materiały

  • Forma do ciasta śliwkowego 23 x 15
  • Deska do krojenia
  • Papier do pieczenia
  • Leccarda
  • Nóż
  • Patelnia do smażenia
  • Patelnia

Przygotowanie

Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania45 min
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 1Rozgrzej piekarnik do 200°C. Dynię pokroić w kostkę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Doprawić oliwą, solą, pieprzem i rozmarynem. Piec przez 25 minut, mieszając w połowie czasu, aż zmięknie i lekko się skarmelizuje. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 2Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Gotować przez 15-20 minut, odcedzić i rozgnieść, gdy są jeszcze gorące. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 3Oczyścić grzyby i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę z ząbkiem czosnku, dodać pieczarki i smażyć przez 10 minut, aż puszczą i wchłoną wodę. Wyjąć czosnek, doprawić solą i pieprzem i odstawić do ostygnięcia.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 4Rozgrzaną dynię rozgnieść w dużej misce.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 5Dodać tłuczone ziemniaki, jajko, parmezan, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 6Dodawaj bułkę tartą po trochu i dobrze wymieszaj.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 7Przykryć miskę folią i schłodzić w zamrażarce przez 10-15 minut.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 8Rozwałkuj około ¾ ciasta na papierze do pieczenia, formując prostokąt z wgłębieniem w środku.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 9Nadziewamy pieczarkami i pokrojonym w kostkę serem scamorza.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 10Przykryć pozostałym ciastem i zagnieść dłońmi.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 11Zawinąć w papier do pieczenia w kształcie cukierka, dobrze uszczelniając końce.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 12Przełożyć do formy keksowej, odciąć nadmiar papieru do pieczenia, oprószyć powierzchnię bułką tartą i skropić odrobiną oleju.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 13Piec w temperaturze 180°C przez 40 minut. Zwiększyć temperaturę do 200°C i kontynuować przez 5-7 minut, aby przyrumienić powierzchnię.
  • Pieczeń dyniowa z pieczarkami i żylastym serem scamorza: smaczny i łatwy przepis na pieczenie - Przygotowanie krok 14Pieczeń dyniowa jest gotowa!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać i zamrażać pulpeciki z dyni?

Po ugotowaniu pieczeń należy całkowicie ostudzić, a następnie przechowywać w lodówce, szczelnie przykrytą, przez 2-3 dni. Można go również zamrozić: pokroić w plastry, owinąć folią spożywczą i umieścić w torebce do zamrażania. W ten sposób można go przechowywać do 2 miesięcy. Aby cieszyć się nim w najlepszym wydaniu, rozmroź go w lodówce i podgrzej w piekarniku przed podaniem.
Tak, pieczeń z dyni można przygotować we frytkownicy. Umieść go w koszu frytkownicy wyłożonym papierem do pieczenia, posmaruj odrobiną oleju i piecz w temperaturze 180°C przez około 30-35 minut. W ciągu ostatnich 5 minut zwiększ temperaturę do 200°C, aby uzyskać złocistą, chrupiącą powierzchnię. Przed podaniem sprawdź, czy ciasto jest upieczone w środku.
Aby uzyskać zwartą i łatwą do pokrojenia pulpety z dyni, wymieszaj gotowane i tłuczone ziemniaki, parmezan i bułkę tartą z masą dyniową. Składniki te pomagają związać i nadać strukturę mieszance, zastępując mięso w naturalny sposób i sprawiając, że przepis jest idealny dla osób stosujących dietę wegetariańską.
Wędzony ser scamorza pokrojony w kostkę lub paski pozwala uzyskać efekt żylastego serca. Podczas gotowania ser scamorza topi się, tworząc kremowe i smaczne nadzienie, które kontrastuje z chrupiącą skórką na zewnątrz, sprawiając, że klopsowi nie można się oprzeć.
Aby zapobiec rozpadaniu się pieczeni, przed uformowaniem należy pozostawić ją na 10-15 minut w zamrażarce. Następnie zawiń go szczelnie w papier do pieczenia i ugnieć rękami, uszczelniając krawędzie. Pomoże to zachować kształt podczas pieczenia i uzyskać idealne plastry do podania.
Pieczenie pokrojonej w kostkę dyni z oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, solą, pieprzem i rozmarynem pozwala miąższowi lekko się skarmelizować, intensyfikując smak i redukując nadmiar wody. Dzięki temu masa będzie bardziej sucha i łatwiejsza w obróbce, co zapobiegnie zbytniej miękkości pieczeni.
Przed pieczeniem posyp powierzchnię bułką tartą i skrop odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. W ciągu ostatnich 5 minut pieczenia zwiększyć temperaturę do 200°C, aby uzyskać złocistą skórkę.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 229Kcal
  • Węglowodany: 19.1g
  • Tłuszcze: 11.2g
  • Tłuszcze nasycone: 5.3g
  • Białka: 11g
  • Błonnik: 3.5g
  • Cukry: 2.1g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (222g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: