Crostini z polenty z serem scamorza i pikantnym salami

zagłosuj teraz
Pierwsze danie
łatwe
40 min

Prosta przekąska dla tych, którzy kochają rustykalne smaki, ale także do ponownego wykorzystania resztek polenty. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy przygotować polentę i uformować grzanki, które następnie należy zapiec w piekarniku, dodając ser scamorza i salami: scamorza stanie się żylasta, a salami lekko chrupiące. Wypróbuj ten smaczny przepis i nie zapomnij, że możesz również doprawić crostini z polenty składnikami wegetariańskimi.

Składniki

4

Materiały

  • blacha do pieczenia
  • papier do pieczenia
  • Kubek do ciasta (lub nóż)

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania10 min
  • Najpierw przygotuj polentę zgodnie z instrukcjami na opakowaniu (spróbuj uzyskać dość twardą konsystencję, dostosowując ją za pomocą wody).
  • Po przygotowaniu wlej ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia i utwórz warstwę o grubości około 2 centymetrów. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
  • Teraz uformuj grzanki za pomocą okrągłej wykrawaczki do makaronu. Jeśli jej nie masz, możesz użyć noża i uformować prostokąty lub inny preferowany kształt.
  • Teraz na każdej grzance z polenty połóż trochę sera scamorza i pikantnego salami.
  • Piec polentę przez 10 minut w temperaturze 200° (w rozgrzanym piekarniku).
  • Grzanki z polenty z serem scamorza i pikantnym salami są gotowe.

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak długo można przechowywać grzanki z polenty?

Jeśli nie są przyprawione, można je przechowywać przez kilka dni w lodówce.

Jakiej polenty użyć do przygotowania grzanek?

My użyliśmy polenty truflowej, ale możesz również wybrać klasyczną polentę lub polentę taragna.

Czego mogę użyć zamiast pikantnego salami?

Możesz użyć innej preferowanej kiełbasy: boczku, chorizo lub prosciutto.

Czy mogę zrobić wegetariańskie crostini z polenty?

Oczywiście. Zamiast salami można użyć cukinii, pomidorków koktajlowych, pesto lub czarnych oliwek.

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: