Kalabryjskie pesto z kremowym serem burrata
Słyszałeś o klasycznym pesto bazyliowym, teraz daj się skusić na pesto w stylu kalabryjskim! Wspaniała mieszanka papryki i ricotty, z mnóstwem miłości i włoskiego słońca. Krótko mówiąc, pyszny dodatek do makaronu, nie zapominając o dodatkowej kremowej mozzarelli burrata. Baw się razem z naszym tutorialem poniżej ↓
Składniki
Opcjonalnie :
Materiały
- torebka do zamrażania
Przygotowanie
Rozgrzej piekarnik do 230°C w trybie grillowania. Przekrój paprykę na pół, usuń rdzeń i ułóż skórką do góry na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia.
Wstaw do piekarnika na około 20 minut: obserwuj paprykę, skórka powinna być czarna, a miąższ miękki.
Umieść ugotowaną paprykę w torebce do zamrażania, zamknij torebkę i odstaw na 10 minut. Otwórz torebkę i obierz paprykę.
Cebulę pokrój w paski i podsmaż na patelni z oliwą z oliwek i odrobiną soli. Odstaw, gdy się zeszkli.
Umieść paprykę, cebulę, ricottę, pecorino, parmezan, koncentrat pomidorowy, sól i oliwę z oliwek w rozdrabniaczu i miksuj, aż uzyskasz kremowy sos.
Przenieś do szczelnego słoika i przechowuj w chłodnym miejscu lub używaj bezpośrednio.
Ugotuj makaron w dużej ilości wrzącej, osolonej wody, 1 minutę krócej niż wskazany czas gotowania al dente. Dodaj 2 łyżki sosu na każde 150 g makaronu i odrobinę wody z gotowania. Mieszaj na ogniu, aż cała woda zostanie wchłonięta.
Podawaj makaron w płytkim naczyniu, kładąc burratę na wierzchu dla maksymalnej rozkoszy. Otwórz burratę i skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i podawaj.
Obserwacje
Jakie są kluczowe składniki kalabryjskiego pesto?
Główne składniki to słodka papryka, cebula, ricotta, pecorino, parmezan oraz oliwa z oliwek.
Czy mogę użyć innego sera zamiast burraty?
Tak, możesz zastąpić burratę innym serem, np. mozzarellą lub fetą, ale burrata dodaje wyjątkowej kremowości.
Jak długo można przechowywać kalabryjskie pesto?
Pesto można przechowywać w szczelnym słoiku w chłodnym miejscu przez kilka dni, a najlepiej w lodówce.
Czy to danie jest odpowiednie dla wegan?
Nie, ponieważ zawiera sery, ale można spróbować zastąpić je wegańskimi alternatywami.
Jakie dania najlepiej komponują się z kalabryjskim pesto?
Kalabryjskie pesto świetnie pasuje do makaronu, ale można je również używać jako dip do warzyw lub smarowidło na pieczywo.
Odżywianie
- Węglowodany: 68.4g
- Tłuszcze: 48.9g
- Tłuszcze nasycone: 22.1g
- Białka: 32.4g
- Błonnik: 3.8g
- Cukry: 7g
- ProPoints: 23
- SmartPoints: 30
Oceń ten przepis