Makaron z 'nduja, łatwe do przygotowania kalabryjskie danie z makaronem
Jeśli byłeś na wakacjach w Kalabrii, bez wątpienia próbowałeś 'nduja: kiełbasy z wieprzowiny i papryczki chili, typowej dla tego południowego regionu Włoch. 'nduja może być spożywana na gorącym chlebie tostowym, na pizzy lub można jej użyć do przygotowania pysznego sosu do makaronu (jak w naszym przypadku). Przepis jest bardzo prosty i już po pierwszym kęsie można poczuć intensywny smak południowej kuchni. Ty również możesz spróbować makaronu z 'nduja w domu, jeśli szukasz pikantnego i smacznego dania w tym samym czasie, wyjaśniamy procedurę krok po kroku!
Składniki
Materiały
- Patelnia
 - Deska do krojenia
 - Garnek
 
Przygotowanie
Najpierw przygotujmy sos 'Nduja. Pokrój czerwoną cebulę w cienkie plasterki i podsmaż ją na patelni z oliwą z oliwek.
Teraz wyjmij 'Nduja z osłonki, grubo posiekaj i dodaj na patelnię razem ze zwiędniętą cebulą.
Pozostaw do gotowania na kilka minut, wystarczająco długo, aby 'nduja się rozpuściła. Od czasu do czasu zamieszaj.
Teraz dodaj przecier pomidorowy, dobrze wymieszaj i gotuj sos przez 15 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie ugotuj makaron we wrzącej osolonej wodzie. Gdy będzie al dente, przełóż go za pomocą łyżki cedzakowej bezpośrednio na patelnię z sosem 'Nduja.
Posyp odrobiną startego parmezanu i szybko wymieszaj (dodatek startego sera nieco złagodzi ostrość kiełbasy).
Podawaj danie na gorąco. Makaron z 'Nduja jest gotowy!
Obserwacje
 Czy mogę przechowywać makaron z 'Nduja? 
 To danie z makaronem powinno być spożywane od razu po przygotowaniu, ale można je przechowywać w lodówce (w szczelnym pojemniku) przez jeden dzień.
 
  Co mogę zrobić, jeśli zostanie mi makaron z 'Nduja? 
 Można go użyć do przygotowania zapiekanego timbale. Wlej go do naczynia żaroodpornego, dodaj trochę startego sera pecorino, trochę rozdrobnionego sera caciocavallo (lub sera scamorza), wymieszaj, aby połączyć wszystkie składniki i piecz w piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 220°.
 
  Jaka jest właściwa proporcja 'Nduja do przygotowania makaronu? 
 Dla zrównoważonego dania proporcja wynosi 25 g 'Nduja na 100 g makaronu.
 
  Jakiej cebuli użyć do makaronu z 'Nduja?  
 Zalecamy użycie czerwonej cebuli z Tropei.
 
  Jakiego formatu makaronu użyć do sosu 'Nduja? 
 My wybraliśmy krótki makaron (rigatoni). Makaron 'Nduja można jednak przygotować ze spaghetti, pappardelle, tagliatelle, scialiatielli, ale także z innych krótkich makaronów, takich jak mezze maniche, mezzi rigatoni, trofie lub fusilloni.
 
  Co można łączyć z 'Nduja? 
 W Kalabrii bardzo popularna jest wersja z tuńczykiem: wystarczy 100 g tuńczyka na 200 g makaronu. W tym przypadku odradzamy dodawanie parmezanu.
 
  Czego mogę użyć zamiast parmezanu? 
 Jeśli wolisz jeszcze bardziej intensywny smak, zalecamy użycie startego pecorino (najlepiej z Kalabrii).
 
  Jak przechowywać 'Nduja po otwarciu? 
 Umieść kawałek 'nduja w misce i szczelnie przykryj folią spożywczą. Następnie przechowywać w lodówce.
Odżywianie
- Węglowodany: 79.3g
 - Tłuszcze: 23.7g
 - Tłuszcze nasycone: 6.6g
 - Białka: 27.9g
 - Błonnik: 8.3g
 - Cukry: 5.4g
 - ProPoints: 18
 - SmartPoints: 20
 





Oceń ten przepis