Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
35 min
684 Kcal

Czy używałeś już 'nduja do robienia makaronu? Spróbuj również risotto, jeśli lubisz dania o mocnym charakterze. Pikantny, wędzony smak 'nduja doskonale komponuje się z rustykalnym smakiem kiełbasy i kremową konsystencją ryżu carnaroli: rezultatem jest dobrze wyważony przepis, który można podawać zarówno na lunch, jak i na kolację. Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku i przynieś na stół doskonałe pierwsze danie z jednej z najsłynniejszych kalabryjskich wędlin!

Składniki

2

Materiały

  • 2 patelnie
  • Nóż

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 1Drobno posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni z odrobiną oleju. Dodać pokruszoną kiełbasę, smażyć przez kilka minut, a następnie dodać białe wino i kontynuować gotowanie (mieszając od czasu do czasu), aż odparuje.
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 2Dodać posiekaną 'nduję i wymieszać do jej rozpuszczenia.
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 3Teraz dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, dobrze wymieszaj i kontynuuj gotowanie przez kolejne 5 minut.
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 4W międzyczasie wsyp ryż na inną patelnię i szybko go upraż. Następnie zacznij gotować, stopniowo dodając bulion warzywny (postępuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu).
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 5Gdy ryż będzie gotowy, wrzuć go na patelnię z sosem nduja i kiełbasą i wymieszaj (jeśli wydaje się suchy, dodaj trochę bulionu).
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 6Wykończ tartym parmezanem, aby był jeszcze bardziej kremowy.
  • Risotto 'nduja i kiełbasa, pierwsze danie o intensywnym smaku - Przygotowanie krok 7Przełożyć na talerz i podawać na gorąco. Risotto z 'nduja i kiełbasą jest gotowe.

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jak długo można przechowywać risotto z ndują i kiełbasą?
Kilka dni w lodówce w szczelnym pojemniku. Aby je podgrzać, wrzuć je na patelnię z odrobiną wody (lub bulionu) i zamieszaj.

Czego mogę użyć zamiast kiełbasy?
Możesz przygotować risotto z mniej pikantną 'ndują, używając stracciatelli. Przygotuj sos 'nduja bez dodawania kiełbasy. Podczas serwowania dodaj grudki stracciatelli i podawaj.

Czego mogę użyć zamiast startego parmezanu?
Można również ubić risotto z 'nduja z serem pecorino

Jakiego ryżu powinienem użyć do tego przepisu?
Zalecamy użycie ryżu carnaroli.

Jakiego bulionu należy użyć do przygotowania risotto z 'nduja i kiełbasą?
Zalecamy użycie bulionu warzywnego, ponieważ danie jest już dość smaczne.

Jakie są składniki 'Nduja?
Nduja to kalabryjska kiełbasa wytwarzana z różnych tłustych kawałków wieprzowiny (w tym słoniny, boczku i policzków). Mięso jest drobno mielone i mieszane z solą i kalabryjską papryczką chili. Mieszanka jest następnie nadziewana w ślepe osłonki, a na koniec wędzona (często przy użyciu drewna oliwnego) i dojrzewająca.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 684Kcal
  • Węglowodany: 77.4g
  • Tłuszcze: 27.2g
  • Tłuszcze nasycone: 10.1g
  • Białka: 28.6g
  • Błonnik: 6.1g
  • Cukry: 3.1g
  • ProPoints: 18
  • SmartPoints: 21
Informacje żywieniowe za 1 porcję (566g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: