Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie

zagłosuj teraz
Danie główne
łatwe
15 min
481 Kcal

Wyjaśniamy jak zrobić makaron z mrożonymi owocami morza, idealny przepis, gdy masz mało czasu na gotowanie. Istnieje kilka wersji tego wspaniałego klasyka kuchni włoskiej, a tutaj proponujemy naszą ulubioną: linguine z owocami morza i pomidorkami koktajlowymi. W 15 minut przyniesiesz na stół smaczne danie, które możesz również podać, jeśli masz gości na kolację w ostatniej chwili (mrożonej mieszanki ryb nigdy nie brakuje w naszej zamrażarce). Postępuj zgodnie z procedurą krok po kroku, aby uzyskać doskonałe pierwsze danie z kremowym sosem rybnym.

Składniki

2

Materiały

  • Patelnia
  • Garnek
  • Nóż
  • deska do krojenia

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania10 min
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 1Zmiażdżyć czosnek i podsmażyć go na patelni z oliwą z oliwek. Szybko przepuść owoce morza pod bieżącą wodą, a następnie dodaj je jeszcze zamrożone na patelnię i gotuj przez kilka minut pod przykryciem (wystarczająco długo, aby trochę zmiękły).
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 2Umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na pół, a następnie dodaj na patelnię. Dodaj szczyptę soli i posyp czarnym pieprzem, a następnie gotuj przez około 10 minut pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 3W połowie gotowania rozgnieść pomidorki koktajlowe widelcem lub drewnianą łyżką.
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 4W międzyczasie ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody.
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 5Usuń goździk z sosu do owoców morza. Odcedź makaron al dente i wlej go na patelnię (dodaj kilka łyżek wody z gotowania, jeśli sos jest zbyt rzadki).
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 6Teraz dodaj posiekaną natkę pietruszki i smaż do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Makaron z mrożonymi owocami morza, smaczne i bardzo szybkie pierwsze danie - Przygotowanie krok 7Makaron z mrożonymi owocami morza gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę przechowywać mrożony makaron z owocami morza?

Zalecamy spożywanie go, gdy tylko będzie gotowy.
Można podsmażyć papryczkę chili z czosnkiem i zalać owoce morza białym winem.
Możesz również przygotować makaron z mrożonymi owocami morza z przecierem pomidorowym. Nie przesadzaj z ilością, w przeciwnym razie przykryjesz smak ryby.
Dodaj trochę wody z gotowania do sosu z owocami morza, skrobia zawarta w makaronie pomoże zagęścić sos. Następnie mieszaj makaron, aż uzyskasz pożądaną kremowość, ale uważaj, aby nie przypalić makaronu.
Gdy owoce morza rozmrożą się na patelni, zalej je białym winem, aby nadać im więcej smaku. Dodaj trochę wody z gotowania, aby stworzyć kremowy sos przed wrzuceniem makaronu na patelnię.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 481Kcal
  • Węglowodany: 65.7g
  • Tłuszcze: 4.1g
  • Tłuszcze nasycone: 0.9g
  • Białka: 41.4g
  • Błonnik: 4.7g
  • Cukry: 4g
  • ProPoints: 12
  • SmartPoints: 11
Informacje żywieniowe za 1 porcję (341g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: