Gnocchi z grzybami, smaczne i łatwe pierwsze danie
zagłosuj teraz
Kiedy temperatura spada, najlepszą rzeczą do zrobienia jest powrót do domu i przygotowanie dobrego posiłku. Znaleźliśmy idealny przepis dla każdego: gnocchi ze śmietaną i grzybami alla boscaiola. Prawdziwa uczta, którą warto umieścić w swoim jesienno-zimowym zeszycie z przepisami. Poniżej wyjaśniamy wszystko krok po kroku.
Składniki
2
Materiały
- Patelnia z wysokimi bokami
- Miska
- Drewniana łyżka
Przygotowanie
Czas przygotowania5 min
Czas oczekiwania15 min
Gotowania10 min
- Napełnij miskę gorącą wodą i zanurz w niej suszone grzyby. Przykryj pokrywką i pozwól grzybom moczyć się przez co najmniej 15 minut.
- W międzyczasie oczyść czosnek i podsmaż go na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
- Teraz odcedź grzyby, dodaj je na patelnię i gotuj przez kilka minut na dużym ogniu. Następnie dodaj śmietanę sojową i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Gotować sos przez 7 do 8 minut na średnim ogniu, często mieszając.
- Ugotuj gnocchi ziemniaczane we wrzącej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź je i wrzuć na patelnię z sosem.
- Podawać i posypać posiekaną natką pietruszki. Gnocchi z grzybami są gotowe, smacznego!
FAQ ❓
Czy mogę użyć świeżych grzybów?
Oczywiście. Ogólnie rzecz biorąc, 15 g suszonych (lub odwodnionych) grzybów odpowiada 100 g świeżych grzybów. W tym pierwszym daniu będziesz musiał użyć około 200 g świeżych grzybów (oczywiście będziesz musiał je oczyścić i pokroić).
Czego mogę użyć zamiast śmietany sojowej?
W tym przepisie użyliśmy bardzo łagodnej śmietany, ale z łatwością można użyć klasycznej śmietany do gotowania. Jeśli chcesz pozostać bez laktozy, wypróbuj śmietanę ryżową.
Czy mogę przechowywać gnocchi grzybowe?
Tak. Przyprawiony makaron można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce lub przykryć naczynie folią spożywczą. Maksymalnie 2 dni w lodówce,
Jakiego formatu makaronu należy użyć do sosu grzybowego?
Zamiast gnocchi można użyć wielu innych krótkich form makaronu: farfalle, mezzemaniche, rigatoni, pennette, pennoni . Odcedź makaron al dente i dokończ gotowanie na patelni z sosem grzybowym.
Jakich grzybów mogę użyć?
Użyliśmy mieszanki grzybów, ale można również użyć tylko pieczarek lub tylko borowików.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 866Kcal
- Węglowodany: 58.5g
- Tłuszcze: 63.6g
- Tłuszcze nasycone: 39g
- Białka: 12.6g
- Błonnik: 3.5g
- Cukry: 6.5g
- ProPoints: 24
- SmartPoints: 36
Informacje żywieniowe za 1 porcję (352g)
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis