Crêpes suzette, tradycyjny przepis
zagłosuj teraz
Na Chandeleur, deser lub popołudniową przekąskę, zafunduj sobie cienkie, puszyste naleśniki. Aby były jeszcze smaczniejsze, ugotuj je w wersji Suzette! Aromatyzowana pomarańczą i Grand Marnier, ta łatwa wersja zaskoczy Cię ;-) Przepis przetestowany i zatwierdzony przez cały zespół, wyjaśniony krok po kroku poniżej ↓
Składniki
12
Ciasto naleśnikowe:
Masło Suzette :
Materiały
- Urządzenie do robienia naleśników
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h 30 m
Gotowania45 min
Naleśniki:
Wymieszaj mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj olej.Jeśli mieszanina jest zbyt trudna do wymieszania, nie wahaj się dodać odrobiny mleka. Następnie dodawaj mleko po trochu, ciągle mieszając.
Na koniec dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Przykryć miskę i odstawić na 1 godzinę.
Masło Suzette:
Zmiękczone masło wymieszać z cukrem pudrem do uzyskania kremu.Następnie dodać skórkę pomarańczową, sok i Grand Marnier. Dobrze wymieszać. To normalne, jeśli odrobina płynu się nie połączy.
Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
Posmaruj masłem Suzette całą powierzchnię każdego naleśnika i złóż na ćwiartki.
Smażyć złożone naleśniki na gorącej patelni z odrobiną masła.
Naleśniki Suzette są już gotowe!
Obserwacje
Grand Marnier: można go zastąpić Curaçao, koniakiem lub rumem.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 235Kcal
- Węglowodany: 22.2g
- Tłuszcze: 11.1g
- Tłuszcze nasycone: 5.6g
- Białka: 6g
- Błonnik: 0.8g
- Cukry: 7.8g
- ProPoints: 6
- SmartPoints: 9
Informacje żywieniowe za 1 porcję (117g)
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!
Oceń ten przepis