Tradycyjny kataloński krem

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
25 min
238 Kcal

Typowo kataloński deser, którym uwielbiamy się delektować!

Składniki

4

Materiały

  • Palnik do ciasta (opcjonalnie)
  • Porcelanowe kokilki

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania5 min
  • Zagotować mleko z laską cynamonu i skórką cytryny. Po zagotowaniu pozostawić do zaparzenia.
  • Ubijaj żółtka z cukrem, aż masa stanie się biała i kremowa. Dodać mąkę kukurydzianą.
  • Usuń laskę cynamonu i skórkę cytryny z mleka, a następnie stopniowo wlewaj je do poprzedniej mieszanki, mieszając.
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 4Umieść mieszaninę z powrotem w rondlu na średnim ogniu i mieszaj, aż zgęstnieje (około 5 minut).
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 5Wlać krem bezpośrednio do kokilek i schłodzić przez co najmniej 2 godziny.
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 6Posyp każdy krem białym cukrem (nie brązowym jak crème brûlée) i karmelizuj za pomocą palnika. Jeśli nie masz palnika, umieść pod grillem na 5 do 10 minut.
  • Tradycyjny kataloński krem - Przygotowanie krok 7A teraz twoje katalońskie kremy są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Crème pâtissière: przepis bardzo podobny do naszego tradycyjnego crème pâtissière, choć proporcje są inne :-)

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 238Kcal
  • Węglowodany: 31.7g
  • Tłuszcze: 8.2g
  • Tłuszcze nasycone: 2.9g
  • Białka: 7.6g
  • Błonnik: 1.2g
  • Cukry: 26.7g
  • ProPoints: 6
  • SmartPoints: 10
Informacje żywieniowe za 1 porcję (201g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: