Krem dyplomatyczny - przepis na idealny krem do ciast
 
                                                            Na liście podstawowych francuskich kremów do ciast, prosimy o crème diplomate! Poniżej przedstawiamy krok po kroku ten prosty przepis ;-) Idealny przepis na tarte tropézienne, mille-feuille, tartę truskawkową lub nawet klasyczną tartę owocową :-) Lżejszy niż crème mousseline, crème diplomate jest w zasadzie kremem cukierniczym, do którego dodaje się żelatynę. Dzięki temu krem lepiej się trzyma, gdy jest następnie mieszany z bitą śmietaną :-)
Składniki
Przygotowanie
 Zacznij od przygotowania crème pâtissière: Zacznij od przygotowania crème pâtissière:
 Doprowadź mleko do wrzenia w rondelku wraz z przepołowioną laską wanilii.
 W międzyczasie wymieszaj żółtka z cukrem, aż mieszanina stanie się biała i kremowa. Następnie dodać mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszać.
 Wlewać po trochu wrzące mleko, dobrze mieszając.
 Namocz 2 arkusze żelatyny w zimnej wodzie. Namocz 2 arkusze żelatyny w zimnej wodzie.
 Ponownie podgrzej masę budyniową na średnim ogniu i stale mieszaj, aż zgęstnieje.
 Wlać zagęszczoną śmietanę do miski, dodać zmiękczone listki żelatyny i mieszać, aż dobrze się połączą. Przykryć folią spożywczą "na styk", tj. bezpośrednio przy śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia, ale nie chłodzić. Wlać zagęszczoną śmietanę do miski, dodać zmiękczone listki żelatyny i mieszać, aż dobrze się połączą. Przykryć folią spożywczą "na styk", tj. bezpośrednio przy śmietanie. Pozostawić do ostygnięcia, ale nie chłodzić.
 Gdy crème pâtissière osiągnie temperaturę pokojową, ubij go, aby go rozluźnić. Gdy crème pâtissière osiągnie temperaturę pokojową, ubij go, aby go rozluźnić.
 Z drugiej strony, ubij zimną płynną śmietanę na pełnych obrotach.
 Gdy będzie już twardy, delikatnie dodaj go do crème pâtissière, nie zgniatając go. Gdy będzie już twardy, delikatnie dodaj go do crème pâtissière, nie zgniatając go.
 I to wszystko, twój crème diplomate jest gotowy! Należy go użyć natychmiast, zanim żelatyna zastygnie.
Obserwacje
Zastąp żelatynę agarem: musisz dodać agar podczas zagęszczania kremu i pozostawić go na minutę (mieszając!), aby aktywować działanie żelujące agaru.
 Mój budyń się zżelował: jeśli pozwoliłeś budyniowi zbytnio ostygnąć, żelatyna mogła zastygnąć i budyń może się "zablokować". Nie panikuj: włóż go do kuchenki mikrofalowej na 30 sekund, a następnie ubij, aby rozluźnić śmietanę.
Odżywianie
- Węglowodany: 13.1g
- Tłuszcze: 10.1g
- Tłuszcze nasycone: 6.5g
- Białka: 2.8g
- Błonnik: 0g
- Cukry: 9.7g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 7
Oceń ten przepis