Kafelki migdałowe
zagłosuj teraz
Odrobina dodatkowej słodyczy, która nie wymaga wielu przygotowań, a sprawia, że desery są jeszcze bardziej chrupiące i pyszne!
Składniki
10
Na tuzin płytek :
Materiały
- Wałek do ciasta
Przygotowanie
Czas przygotowania1 h
Gotowania10 min
Wymieszaj migdały w płatkach z cukrem i mąką.
Dodaj białka i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj roztopione masło, wymieszaj i schłódź przez 1 godzinę.
Używając małej łyżeczki, umieść małe kopce ciasta na blasze do pieczenia i rozprowadź je widelcem. Nie bój się rozłożyć ich równomiernie, jak pokazano na filmie.
Piec przez 10 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika szybko umieść płytki na wałku do ciasta, aby nabrały zaokrąglonego kształtu. Bardziej oryginalną technikę podano w komentarzach do przepisu.
A teraz, po zaledwie kilku sekundach, płytki są gotowe!
Obserwacje
Wskazówka dotycząca składania kilku płytek jednocześnie: umieść kij od miotły na dwóch krzesłach i użyj go jako podpory.
Do podania: te chrupiące migdałowe płytki są idealne do lodów, kremów, kaw dla smakoszy lub innych deserów ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 138Kcal
- Węglowodany: 9.3g
- Tłuszcze: 8.8g
- Tłuszcze nasycone: 1.9g
- Białka: 4g
- Błonnik: 1.6g
- Cukry: 8.1g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 5
Informacje żywieniowe za 1 porcję (31g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis