Domowe mleko migdałowe

zagłosuj teraz
Drink
łatwe
1 h 10 m
106 Kcal

A gdyby tak stworzyć własne napoje roślinne? Zacznijmy od mleka migdałowego! Dzięki wodzie i chrupiącym migdałom uzyskasz niezwykle gładki efekt. Idealne jako dodatek do herbaty/kawy lub do ciast. Zaleta tego przepisu? Zero odpadów! Nie ma tu cegły do wyrzucenia, wszystko zostanie zużyte ;-) Jeśli chodzi o okarę (zmiażdżone i wyciśnięte migdały pozostałe po przygotowaniu mleka migdałowego), można jej użyć do ożywienia jogurtów lub do zrobienia ciasteczek! Wystarczy znaleźć przepis na naszej stronie internetowej ;-)

Składniki

6

Materiały

  • 1 blender
  • Torebka na mleko roślinne

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania1 h
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 1Umieść migdały w misce i zalej je wrzątkiem. Przykryj ściereczką i odstawić na 1 godzinę.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 2Odsącz migdały i umieść w blenderze. Dodaj 600 ml wody i zmiksuj.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 3Wlej mieszaninę do miski i przecedź przez worek na mleko roślinne. Dobrze wyciśnij worek, aby usunąć jak najwięcej mleka.
  • Domowe mleko migdałowe - Przygotowanie krok 4Jest gotowe, a okarę (migdały, które pozostały w torbie) można nawet ponownie wykorzystać do przygotowania pysznych przepisów!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne z picia mleka migdałowego?

Mleko migdałowe jest niskokaloryczne, bogate w witaminy E i D oraz zdrowe tłuszcze, co wspiera zdrowie serca i skóry.
Tak, możesz eksperymentować z różnymi orzechami, takimi jak orzechy nerkowca czy orzechy włoskie, aby uzyskać różne smaki i wartości odżywcze.
Domowe mleko migdałowe najlepiej spożyć w ciągu 3-5 dni, przechowując je w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Tak, okarę można wykorzystać do przygotowania ciasteczek, smoothie lub jako dodatek do jogurtów, co pozwala na minimalizację odpadów.
Mleko migdałowe świetnie sprawdza się jako dodatek do kawy, herbaty, smoothie, a także w przepisach na ciasta i desery.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 106Kcal
  • Węglowodany: 0.3g
  • Tłuszcze: 8.9g
  • Tłuszcze nasycone: 0.7g
  • Białka: 4.2g
  • Błonnik: 2.1g
  • Cukry: 0.2g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (117g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: