Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
40 min
616 Kcal

Chcesz wyeliminować laktozę ze swojej diety? Ale oczywiście nadal chciałbyś cieszyć się pysznymi deserami, które rozpływają się w ustach :-) Rozwiązaniem jest to brownie z awokado i czekoladą! Awokado zapewni nam dodatkową słodką konsystencję, a dodatkowo nie zawiera masła i laktozy! Daj się skusić na ten smaczny deser pełen zdrowych tłuszczów, który wyjaśniamy krok po kroku poniżej ↓

Składniki

6

Do brownie:

Materiały

  • forma 23 x 23 cm
  • młynek lub mikser

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Gotowania20 min
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 1Ciasto brownie:
    W misce wymieszać puree z awokado + 200 g roztopionej czekolady.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 2Dodaj cukier + jajka + wanilię i wymieszaj.
    Następnie dodać mąkę + kakao + proszek do pieczenia + sól.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 3Na koniec dodać 100 g czekolady pokrojonej na kawałki. Wymieszać i przelać do uprzednio natłuszczonej kwadratowej formy.
    Piec przez 20 minut w temperaturze 185ºC. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 4Glazura:
    Umieść wszystkie składniki w mikserze i miksuj, aż uzyskasz kremową masę.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 5Gdy brownie ostygnie, wylej polewę na wierzch, wygładzając ją szpatułką.
  • Brownie z awokado i czekoladą bez masła - bez laktozy - Przygotowanie krok 6Pokroić na porcje i gotowe! :D

Oceń ten przepis

Obserwacje

* Aby go zachować, radzimy przechowywać go w lodówce. A kiedy zamierzasz go zjeść, włóż go do kuchenki mikrofalowej na 10, maksymalnie 20 sekund. Spowoduje to stopienie kawałków czekolady w środku.

* Jest to idealny przepis dla osób nietolerujących laktozy, ponieważ w brownie nie ma masła (zastąpiono je awokado) i nie ma śmietany do polewy (ponownie zastąpiono ją awokado).

* Jeśli nie możesz znaleźć oleju kokosowego, możesz zamiast niego użyć oleju słonecznikowego.

* Czekolada powinna być najlepiej ciemna, choć nie zaszkodzi, jeśli będzie to czekolada mleczna. Powinna to być jednak specjalna czekolada deserowa, ponieważ dzięki temu łatwiej się rozpuści.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 616Kcal
  • Węglowodany: 65.6g
  • Tłuszcze: 33g
  • Tłuszcze nasycone: 12.2g
  • Białka: 9.2g
  • Błonnik: 9.4g
  • Cukry: 45.5g
  • ProPoints: 17
  • SmartPoints: 27
Informacje żywieniowe za 1 porcję (176g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: