Niezwykle miękka brioszka bez masła
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Niezwykle miękka brioszka bez masła!
Składniki
		
			
			8
			
		
	
																		Dekoracja:
Materiały
- 1 forma do ciasta (w tym przypadku o długości 22 cm i szerokości 11 cm)
 - Robot kuchenny
 - Silikonowy pędzelek
 
Przygotowanie
Czas przygotowania30 min
Czas oczekiwania4 h
Gotowania20 min
- Umieść 250 g mąki, jajko, drożdże, crème fraîche, sól i cukier w misce robota kuchennego, a następnie wlej mleko.
 - Ugniatać na prędkości 1 przez 5 minut, a następnie na prędkości 2 przez 10 minut.
 - Uformuj ciasto w kulę i pozostaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.
 - Odcedzić ciasto i umieścić w salaterce, a następnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
 - Wyjąć ciasto z lodówki i podzielić na 3 równe części. Rozwałkuj ciasto na 3 wałki o długości około 40 cm.
 - Spleć 3 wałki razem i umieść w formie do ciasta.
Pozostawić do wyrośnięcia w formie na 2 godziny w ciepłym miejscu (aż ciasto sięgnie górnej krawędzi formy). - Wymieszaj żółtko z 1 łyżką wody i posmaruj brioszkę silikonowym pędzelkiem. Posypać cukrem perlistym.
 - Umieścić w piekarniku w temperaturze 160°C i piec przez 25 minut.
 - Wyjąć brioszkę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia na kratce.
 
Obserwacje
Brioszkę schładza się po pierwszej partii, aby ciasto było łatwiejsze w obróbce podczas formowania. W tym przepisie ciasto jest zaplatane, ale można je formować według własnego uznania.
 
 Ciasto można przechowywać przez 2 do 3 dni w szczelnej puszce. 
 
 Po ugotowaniu można je również zamrozić. Wystarczy pozostawić je do rozmrożenia na kilka godzin i włożyć z powrotem do piekarnika na 5 minut w temperaturze 160°C przed podaniem.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 209Kcal
			
		- Węglowodany: 32g
 - Tłuszcze: 5.9g
 - Tłuszcze nasycone: 3.4g
 - Białka: 6g
 - Błonnik: 1.4g
 - Cukry: 10.6g
 - ProPoints: 6
 - SmartPoints: 8
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (72g)
		
					
		
			Atrybuty
Można zamrozić
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        



Oceń ten przepis