Sztuczka z dynią (ale nie tylko): super miękkie, bezmleczne i bezglutenowe ciasto czekoladowe

wtorek 23 września 2025 13:08 - Daniele Mainieri
Sztuczka z dynią (ale nie tylko): super miękkie, bezmleczne i bezglutenowe ciasto czekoladowe

Szukasz miękkiego i przepysznego ciasta czekoladowego, ale bez masła i bez glutenu? Sekret tkwi w dyni, która sprawia, że ciasto jest naturalnie wilgotne i miękkie, bez potrzeby stosowania produktów mlecznych. Dodatkowym atutem jest krem migdałowy, który nadaje ciastu intensywny smak i aksamitną konsystencję.

Szybki i łatwy przepis, idealny do przygotowania z sezonowych składników i idealny od września. Dowiedz się, jak zrobić go krok po kroku i przynieś na stół najbardziej nieodparty jesienny deser.


Dlaczego tego ciasta trzeba spróbować natychmiast

  • Odpowiedni dla wielu potrzeb: bezglutenowy i bez masła (naturalnie bez laktozy)
  • smak, któremu nie można się oprzeć: dynia sprawia, że ciasto jest wilgotne, intensywnie czekoladowe, migdały nadają mu strukturę
  • szybkie i łatwe: tylko kilka kroków, ciasto nawet w blenderze
  • uniwersalne: idealne na śniadanie, przekąskę lub deser
  • łatwe do przygotowania: dobrze się przechowuje i może być porcjowane bez rozpadania się

Składniki na ciasto dyniowo-czekoladowe

  • 200 g dyni (my użyliśmy dyni piżmowej)
  • 150 g czekolady
  • 100 g mąki migdałowej
  • soda oczyszczona (1/2 łyżeczki)
  • 2 jajka
  • 30 g miodu
  • 45 g kremu migdałowego

Spójrz na przepis

Masz ochotę spróbować? Postępuj zgodnie z naszym przepisem krok po kroku i odkryj, jak łatwo jest zrobić to pyszne ciasto czekoladowo-dyniowe w domu: tylko kilka składników, bez specjalnych przyborów i wskazówek dotyczących pieczenia, przechowywania i odmian. W ciągu zaledwie kilku minut otrzymasz miękkie i pachnące ciasto, idealne na śniadanie, przekąskę lub deser.

Ciasto czekoladowe z dynią piżmową (tak, tak!)

Właśnie zrobiłeś velouté lub gratin z dyni piżmowej , ale wciąż zostało ci trochę dyni. Trzeba przyznać, że był on całkiem spory! Aby wykorzystać resztki dyni piżmowej , nie proponujemy pikantnych przepisów... ale raczej deser ! Zapewniamy, że w...

Daniele MainieriDaniele Mainieri
Codziennie zagłębiam się w świat gotowania, szukając nowych przepisów i smaków, którymi mogę się dzielić: od potraw babci po najnowsze trendy kulinarne. Zajmuję się komunikacją kulinarną od ponad 10 lat!

Komentarze

Oceń artykuł: