Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h 20 m
396 Kcal

Po tym, jak zakochaliśmy się w pikantnej wersji serowej, teraz nadszedł czas na nieodparte słodkie cruffiny! Wyobraź sobie kruche rogaliki w kształcie muffinek z kremowym kremem waniliowym i rozpływającymi się wiórkami czekolady... Nie sposób im się oprzeć! Łatwe do przygotowania z gotowego ciasta croissant, te małe cuda są chrupiące na zewnątrz i bardzo miękkie w środku, idealne na wykwintne śniadanie lub pocieszającą przekąskę :)

Składniki

8

Krem waniliowy :

Materiały

  • 8 ramekinów
  • 1 bagietka
  • Trzepaczka
  • Folia spożywcza
  • Woreczek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania25 min
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 1Przygotować crème pâtissière:
    Podgrzać mleko z ekstraktem waniliowym (lub przepołowioną laską wanilii) i połową cukru.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 2Ubij jajko z drugą połową cukru i mąką kukurydzianą.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 3Gdy mleko się zagotuje, wlej połowę do poprzedniej mieszanki i wymieszaj trzepaczką. Wlać z powrotem na patelnię.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 4Wymieszaj i poczekaj, aż się zagotuje. Gdy się zagotuje, ponownie ubijać przez 2 minuty i zdjąć z ognia.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 5Partiami dodawać pokrojone na małe kawałki masło i dobrze wymieszać.
    Przykryć folią spożywczą, aby krem nie utworzył skórki. Pozostawić krem do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 6Rozwałkuj ciasto na rogaliki na powierzchni roboczej. Posypać całą powierzchnię brązowym cukrem.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 7Zwinąć prostokąt ciasta w kiełbaskę.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 8Pokrój kiełbasę w poprzek na ćwiartki.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 9Następnie przekrój każdą kiełbaskę wzdłuż na pół.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 10Rozwałkuj ciasto do natłuszczonych foremek i posyp wiórkami czekoladowymi (około 1 łyżeczki na foremkę).
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 11Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 12Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia przed wyjęciem z formy.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 13Wbić bagietkę pod formę.
    Przełożyć krem do rękawa cukierniczego.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 14Za pomocą rękawa do wyciskania napełnij spód kruchego ciasta kremem.
    Zrób to samo z pozostałymi cruffinami.
  • Cruffins, połączenie croissanta i muffina, z kremem i czekoladą - Przygotowanie krok 15A teraz twoje cruffiny są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak należy przechowywać cruffiny?

Można je przechowywać tak, jak tradycyjne ciasto wiedeńskie, zawinięte w papierową torebkę i chronione przed powietrzem i wilgocią.
Nie ma problemu! Wystarczy podgrzać je w piekarniku przed spożyciem!
Podgrzej je w piekarniku w temperaturze 160°C przez kilka minut i gotowe!
Jeśli chcesz, możesz zastąpić je ciastem kruchym lub francuskim.
Można go doprawić na przykład ekstraktem waniliowym lub kremem pistacjowym!
Można również zanurzyć wierzch babeczek w czekoladzie i orzechach laskowych!
Tak, możesz, a przepis znajdziesz tutaj!

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 396Kcal
  • Węglowodany: 45g
  • Tłuszcze: 20.3g
  • Tłuszcze nasycone: 13.2g
  • Białka: 6.8g
  • Błonnik: 2.1g
  • Cukry: 19.2g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (121g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: