Klementynki w czekoladzie: ekspresowy deser, świeży i pyszny!
zagłosuj teraz
Wyjątkowo prosty przepis na popołudniową herbatę! Z jednej strony uwielbiamy świeżość klementynek zimą, a z drugiej nie możemy się nacieszyć czekoladą. Postanowiliśmy więc połączyć te dwie rzeczy w idealne połączenie! I nie zapomnij urozmaicić przyjemności różnymi dodatkami! Pozwolimy Ci odkryć nasze czekoladowe klementynki w szczegółach poniżej w naszych krokach ↓
Składniki
4
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania2 h
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
- Usuń skórkę z klementynek i pokrój je na ćwiartki.
- Weź kawałek klementynki i zanurz jego połowę w roztopionej czekoladzie. Umieść na płaskiej powierzchni pokrytej papierem do pieczenia.
- Posypać praliną, startym kokosem lub płatkami migdałów.
- Powtarzaj czynność, aż zabraknie ćwiartek klementynek, zmieniając dodatki na bieżąco!
Pozostaw w temperaturze pokojowej lub w lodówce na 1 godzinę i voilà: smacznego!
FAQ ❓
Czego mogę użyć zamiast klementynek?
Można je zastąpić pomarańczami w przypadku większych kawałków, ale także jabłkami, gruszkami lub kawałkami banana.
Jakiej czekolady powinienem użyć?
Tutaj użyliśmy ciemnej czekolady, ale możesz urozmaicić smak, używając mlecznej lub białej czekolady do swojego przepisu.
Jakiej polewy powinienem użyć?
Tutaj również nie ma żadnych ograniczeń! Oprócz klasycznej praliny, płatków migdałowych i kokosowych, możesz spróbować nasion sezamu, pokruszonych orzeszków ziemnych lub różowej praliny.
Czy ten przepis można przygotować z dziećmi?
Dokładnie to zamierzamy zasugerować. Dla zabawy i kreatywnego zajęcia, Twoje dzieci pokochają tworzenie tego przepisu razem z Tobą i z pewnością będą bardzo dumne z rezultatu ;-)
Jak długo mogę przechowywać ten przepis?
Po upieczeniu, czekoladowe ćwiartki klementynek można przechowywać przez 2-3 dni w szczelnej puszce w lodówce.
Czy ten przepis można zamrozić?
Niestety, nie zalecamy tego. Po rozmrożeniu ćwiartki klementynek mogą stać się rozmoczone i stworzyć katastrofę z czekoladą...!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 165Kcal
- Węglowodany: 12.6g
- Tłuszcze: 10.7g
- Tłuszcze nasycone: 5.2g
- Białka: 2.7g
- Błonnik: 2.8g
- Cukry: 8.2g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (55g)
Sprzęt do gotowania
kuchenka mikrofalowa
Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis