Sos beszamelowy, łatwy przepis

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
12 min
154 Kcal

Jak zrobić sos beszamelowy. Do lasagne, croque-monsieur, zapiekanek lub innych dań, którymi można podzielić się z przyjaciółmi i rodziną. Ptitchef podaje PRAWDZIWY przepis, który sprawi, że wszyscy goście się rozpłyną :-)

Składniki

4

Przygotowanie

Czas przygotowania2 min
Gotowania10 min
  • Sos beszamelowy, łatwy przepis - Przygotowanie krok 1Doprowadź mleko do wrzenia. W międzyczasie roztop masło w rondelku. Jak tylko zacznie "skwierczeć", dodaj mąkę na raz i wymieszaj.
  • Sos beszamelowy, łatwy przepis - Przygotowanie krok 2Gotować przez 2 minuty, ale nie dopuścić do zbrązowienia mieszanki.
  • Sos beszamelowy, łatwy przepis - Przygotowanie krok 3Dodaj przegotowane mleko do mieszanki i mieszaj, aż zgęstnieje. Gdy beszamel osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij z ognia. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, a beszamel jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Gałka muszkatołowa: aby upewnić się, że smak gałki muszkatołowej nie zostanie utracony podczas gotowania, dodaj ją pod koniec wraz z solą i pieprzem.

Co zrobić, jeśli sos beszamelowy jest zbyt rzadki?
Jeśli chcesz uzyskać gęstszy sos, dodaj 10 g mąki. Należy pamiętać, że sos zgęstnieje, gdy ostygnie.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 154Kcal
  • Węglowodany: 12.4g
  • Tłuszcze: 9.2g
  • Tłuszcze nasycone: 6g
  • Białka: 5.3g
  • Błonnik: 0.5g
  • Cukry: 6.2g
  • ProPoints: 4
  • SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (144g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: