Wielkanocne ciasto bundt z cytryną i białą czekoladą
Czy kiedykolwiek spotkałeś ładniejszy i bardziej apetyczny deser wielkanocny niż ten? Nie sądzimy! Ten deser ma wszystko, czego potrzebujesz, aby dobrze się bawić: wyjątkowo wilgotne ciasto, super ładny kształt dzięki formie bundt, lukier fondant i urocze małe kolorowe jajka. Spróbuj i nie zapomnij podzielić się z nami swoją opinią w komentarzach!
Składniki
Ciasto :
Polewa :
Materiały
- Forma do babki (nasza jest silikonowa, ale jest opcjonalna)
- Mikser elektryczny
Przygotowanie
Ciasto:
Jajka ubijać z cukrem przez 5 minut na najwyższych obrotach, aż będą blade. Rozpuść masło z białą czekoladą.
Dodaj śmietanę i skórkę z cytryny i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj sok z cytryny i dobrze wymieszaj.
Dodawaj partiami mąkę i proszek do pieczenia i miksuj do uzyskania gładkiej masy.
Dodaj czekoladę i roztopione masło i dobrze wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy.
Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez 45 minut.
Sprawdź, czy ciasto jest upieczone, nakłuwając je: nakłucie powinno być czyste.
Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Jeśli ciasto ma wypukłości, odetnij je.
Gdy ciasto zostanie wyjęte z formy i ostudzone, przygotuj lukier. Wymieszaj serek śmietankowy, cukier puder i gorącą wodę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Polej ciasto polewą, rozprowadzając ją w razie potrzeby szpatułką. W komentarzach na końcu przepisu podamy inny pomysł na polewę!
Udekoruj kolorowymi czekoladowymi jajkami. I gotowe!
Obserwacje
Sekretem udanego Bundt Cake jest dodanie śmietany do ciasta i pilnowanie czasu gotowania ;-)
Ciasto bundt można udekorować ganache: w tym celu wymieszaj gorącą śmietanę z czekoladą i mieszaj, aż uzyskasz gładką konsystencję.
Jeśli ciasto dobrze wyrosło: to normalne, można je łatwo wyrównać, usuwając nadmiar nożem. Będziesz mógł skosztować swojego bundt cake przed przybyciem gości ;-)
Dekoracja: możesz dodać skórkę z cytryny, klasyczne czekoladowe jajeczka, owoce...
Odżywianie
- Węglowodany: 57.3g
- Tłuszcze: 29g
- Tłuszcze nasycone: 17.8g
- Białka: 10.2g
- Błonnik: 3g
- Cukry: 33.1g
- ProPoints: 15
- SmartPoints: 24








Oceń ten przepis