Pirenejskie ciasto jagodowe

Przekąski
łatwe
55 min
392 Kcal

Udaj się do Hautes-Pyrénées na deser z tym wilgotnym, owocowym cudem: pirenejskim ciastem jagodowym! Jest to wyjątkowo smaczny i łatwy w przygotowaniu przepis, który dawniej był przygotowywany z okazji ślubów i komunii. Jeśli chodzi o przygotowanie, każda wioska i rodzina ma swój własny przepis, ale oto podstawowy, który można modyfikować, a przede wszystkim tworzyć własne :-)

Składniki

6

Materiały

  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 1Wymieszaj żółtka z wanilią, rumem i cukrem. Dodaj roztopione masło, mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 2Ubij białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj je do masy. Następnie dodaj jagody.
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do wysmarowanej masłem formy i piecz przez 45 minut w temperaturze 180°C. Sprawdź, czy ciasto jest gotowe.
  • Pirenejskie ciasto jagodowe - Przygotowanie krok 4Pozostaw do ostygnięcia i gotowe! Jeśli chcesz, możesz posypać ciasto cukrem pudrem :) Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są najważniejsze składniki pirenejskiego ciasta jagodowego?

Najważniejsze składniki to mąka, masło, cukier, jajka, rum, ekstrakt waniliowy oraz jagody.
Tak, możesz modyfikować przepis i używać innych owoców, takich jak maliny czy truskawki, aby nadać ciastu inny smak.
Całkowity czas przygotowania wynosi około 55 minut, z czego 10 minut to czas przygotowania, a 45 minut to czas pieczenia.
Możesz dodać orzechy, czekoladę lub przyprawy, takie jak cynamon, aby nadać ciastu wyjątkowy charakter.
Tak, ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni, a przed podaniem warto je lekko podgrzać lub posypać cukrem pudrem.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 392Kcal
  • Węglowodany: 43.4g
  • Tłuszcze: 19.4g
  • Tłuszcze nasycone: 11.7g
  • Białka: 7.7g
  • Błonnik: 1.9g
  • Cukry: 19.9g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (121g)

Atrybuty

Można zamrozić
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
4/5, 1 głosuj