Łatwy roladek o smaku kinder bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na boże narodzenie!

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
2 h 2 m
558 Kcal

Zaczynasz nas poznawać - jesteśmy absolutnie SZALENI na punkcie smaku Kinder Bueno! Niezależnie od tego, czy są to verriny, tarty, czy pasty do smarowania, nie możemy się nacieszyć tym niepowtarzalnym smakiem orzechów laskowych i czekolady... Ale ponieważ to nam nie wystarczyło, zajęliśmy się absolutnie pysznym, wilgotnym i rozkosznym ciastem w rolkach, które może być używane jako tort urodzinowy lub jako przyszły bûche na Boże Narodzenie. Puszysty biszkopt, lekki crème montée, krótko mówiąc, wciąż nam ślinka cieknie! Postępuj zgodnie z naszymi instrukcjami krok po kroku, aby zrobić to małe cudo :-)

Składniki

8

Krem Kinder Bueno:

Biszkopt:

Śmietana:

Do nasączenia:

Do dekoracji:

Materiały

  • 1 rozdrabniacz
  • 1 robot kuchenny (lub mikser elektryczny)
  • 1 szpatułka
  • 1 forma do pieczenia biszkoptów (lub blacha do pieczenia)
  • papier do pieczenia
  • 1 wilgotna ściereczka do naczyń
  • 1 pędzel do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania1 h 30 m
Gotowania12 min
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 1Krem Kinder Bueno:
    Zmiksować prażone orzechy laskowe (patrz komentarze) z roztopioną białą czekoladą do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 2Biszkopt:
    Ubić białka na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując.
    Następnie dodać żółtka i ekstrakt waniliowy i dobrze ubić, aby uzyskać napowietrzoną masę.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 3Na koniec dodać przesianą mąkę za pomocą szpatułki. Ciasto jest gotowe: wlać masę do natłuszczonej formy biszkoptowej, dobrze rozprowadzić i wygładzić wierzch szpatułką.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 4Piec biszkopt przez 12 minut w temperaturze 180°C.
    Krem i mascarpone włożyć do zamrażarki na czas pieczenia.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 5Pozostaw biszkopt do całkowitego ostygnięcia pod wilgotną ściereczką.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 6Krem waniliowy:
    Ubić zimną śmietankę i mascarpone z cukrem i wanilią, aż będą gęste i kremowe.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 7Posmarować kawą całą powierzchnię biszkoptu.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 8Rozsmarować krem Kinder Bueno na całej powierzchni biszkoptu. Przykryć kremem waniliowym. Zachować trochę na wierzch rolady.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 9Delikatnie zwinąć biszkopt i przenieść do naczynia do serwowania.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 10Polać śmietaną i schłodzić przez co najmniej 30 minut.
  • Łatwy roladek o smaku Kinder Bueno, idealny jako tort urodzinowy lub jako bûche na Boże Narodzenie! - Przygotowanie krok 11Udekoruj roladę:
    Możesz dodać kawałki Kinder Bueno, prażone orzechy laskowe, chrupiące kulki czekoladowe.... Spraw sobie przyjemność!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy mogę zastąpić prażone orzechy laskowe?

Można użyć tradycyjnych orzechów laskowych, które przed obraniem należy prażyć przez 10 minut w temperaturze 210°C. Aby usunąć skórkę, nie ma nic prostszego: wystarczy poczekać, aż ostygną i zwinąć je w ręcznik lub w dłonie.
Na przykład, aby stworzyć świąteczną kłodę, można po prostu dodać chrupiące czekoladowe kulki. Można też zetrzeć na tarce trochę białej czekolady i posypać nią na przykład krem.
Można go zastąpić na przykład czekoladowym kremem z orzechów laskowych.
Można ją włożyć do lodówki, bez dekoracji i owiniętą folią spożywczą, na 3 dni i udekorować w ostatniej chwili!
Kawę można zastąpić syropem (można użyć syropu z cukru trzcinowego lub zrobić własny) lub np. mlekiem.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 558Kcal
  • Węglowodany: 40.5g
  • Tłuszcze: 50.2g
  • Tłuszcze nasycone: 19.6g
  • Białka: 13.4g
  • Cukry: 30.8g
  • SmartPoints: 25
Informacje żywieniowe za 1 porcję (188g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
mikser
kuchenka mikrofalowa

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: