Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy.

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
5 min
173 Kcal

Ten surowy sos pomidorowy jest wytwarzany z obranych ze skórki pomidorów zmieszanych z czosnkiem, oliwą z oliwek, solą i pieprzem, bez gotowania. Jest idealny jako dodatek do pizzy lub ciasta pinsa, zapewniając naturalną świeżość i unikając rozgotowania w porównaniu z sosem pomidorowym, który został już ugotowany. Jego konsystencja i intensywny, aromatyczny smak zapewniają idealną równowagę między słodką kwasowością i śródziemnomorskimi aromatami, dzięki czemu można się nim cieszyć od razu. Gwarantujemy, że w Twojej kuchni poczujesz zapach Włoch!

Składniki

1

Materiały

  • rozdrabniacz
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Przygotowanie

  • Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy. - Przygotowanie krok 1Jeśli masz pod ręką tylko całe pomidory, nie panikuj:
    Użyj noża, aby wykonać małe nacięcie w kształcie krzyża u podstawy pomidorów.
  • Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy. - Przygotowanie krok 2Zanurz pomidory we wrzącej wodzie na około 30 sekund, a następnie natychmiast przenieś je do dużej miski z lodowatą wodą. Szok termiczny pomoże łatwiej usunąć skórkę.
  • Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy. - Przygotowanie krok 3Odklej skórę zaczynając od poprzedniego nacięcia (powinna zacząć się odklejać w tym momencie). I to wszystko, możesz bez obaw przejść do kolejnego etapu :-).
  • Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy. - Przygotowanie krok 4Umieść obrane pomidory w rozdrabniaczu, dodaj mały ząbek czosnku, sól, pieprz i oliwę z oliwek.
  • Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy. - Przygotowanie krok 5Zmiksować do uzyskania sosu.
  • Pełen smaku sos z surowych pomidorów, idealny jako dodatek do pizzy lub pinsy. - Przygotowanie krok 6Teraz możesz polać nim ciasto na pizzę lub pinsy (lub quiche, użyć go jako sosu do makaronu... to zależy od Ciebie!).

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Dlaczego warto użyć w tym przepisie pomidorów bez skórki zamiast całych świeżych pomidorów?

Obrane pomidory, które często są miażdżone, oferują gładszą konsystencję i pozwalają uniknąć skórki, która może być nieprzyjemna w ustach, dzięki czemu sos jest przyjemniejszy i bardziej jednorodny.
Surowy sos można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni.
Surowy sos zachowuje wszystkie witaminy i świeżość pomidorów. Jest idealny do polewania ciasta na pizzę (surowego) lub ciasta na pinsę (wstępnie ugotowanego), ponieważ nie będzie gotowany dwa razy i zachowa swój pyszny, świeży smak.
Nie zaleca się używania już ugotowanego sosu na wierzchu pizzy, ponieważ sos może się rozgotować.
Oczywiście, sos ten jest bardzo wszechstronny: może być używany jako baza do makaronu, quiche (wymieszaj go z bazą do quiche), do ciasta, a nawet jako świeży dip do warzyw lub aperitifów.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 173Kcal
  • Węglowodany: 6.5g
  • Tłuszcze: 14.1g
  • Tłuszcze nasycone: 2g
  • Białka: 2.6g
  • Błonnik: 3.8g
  • Cukry: 4.3g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 6
Informacje żywieniowe za 1 porcję (228g)

Sprzęt do gotowania

mikser

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: