Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
55 min
200 Kcal

Kto nie kocha dobrego puree ziemniaczanego? Ale czekaj, to nie wszystko! Przygotuj się na odkrycie idealnego dodatku do dania: mini babeczek z puree ziemniaczanym, które są chrupiące na zewnątrz i rozpływają się w ustach w środku. Dzięki mieszance ziemniaków, parmezanu i odrobiny czosnku, te małe cuda są idealne podawane z sosem lub jako dodatek do mięsa, te babeczki wprowadzą odrobinę komfortu do posiłku. Idealne do zaimponowania gościom podczas świątecznego posiłku! :-)

Składniki

9

Materiały

  • forma do muffinów
  • tłuczek
  • garnek

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 1Obierz i pokrój ziemniaki na małe kawałki.
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 2Gotuj ziemniaki w dużej ilości wrzącej, osolonej wody przez 20 minut.
    Wbij w nie nóż: powinny być miękkie.
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 3Odcedź i umieść ugotowane ziemniaki w dużej misce.
    Dodaj mleko, masło, parmezan, sól, pieprz i czosnek.
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 4Zetrzeć ziemniaki na purée.
    Pozostawić do ostygnięcia przed następnym krokiem (aby nie ugotować jajka).
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 5Dodaj jajko i posiekaną natkę pietruszki i dobrze wymieszaj.
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 6Umieść masę w natłuszczonej formie do muffinów.
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 7Piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
  • Idealny dodatek do tłuczonych ziemniaków - Przygotowanie krok 8A teraz jest gotowy!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy można zastąpić parmezan?

Można na przykład dodać starty ser Comté! Można też zastąpić parmezan serem pecorino lub grana padano.
Można ją przechowywać przez trzy dni w szczelnym pojemniku w lodówce.
Tak, można!
Można je jeść na ciepło lub na zimno.
Można je odgrzewać w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 180°C, na patelni z pokrywką, a nawet w kuchence mikrofalowej (będą nieco bardziej miękkie, ale równie pyszne!).
Tak, nie ma problemu! Wystarczy dodać dodatki (w tym przypadku parmezan, czosnek i pietruszkę) i jajko, aby je połączyć.
Wystarczy dodać do puree wybrane białko, np. pokrojoną w kostkę szynkę, bekon lub białko roślinne.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 200Kcal
  • Węglowodany: 23.7g
  • Tłuszcze: 8.4g
  • Tłuszcze nasycone: 5.2g
  • Białka: 6.6g
  • Błonnik: 1.8g
  • Cukry: 2.9g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (149g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
przeciw marnowaniu
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: