Szybkie pieczone bakłażany, smaczny i lekki dodatek do dań
Tak naprawdę w naszej lodówce zawsze ukrywa się bakłażan. Czasami nawet trochę stary, ponieważ został zapomniany na kilka tygodni (biedactwo!). Cóż, to fantastyczne warzywo zawsze nas ratuje, ponieważ jest tak wszechstronne, że można je wykorzystać do każdego przygotowania (przystawki, dodatki, pierwsze dania i aperitify). Dziś proponujemy zapiekane bakłażany z bułką tartą, bardzo prosty, aromatyczny dodatek, który będzie idealnie pasował do dań mięsnych lub rybnych. Zewnętrzna strona jest lekko chrupiąca dzięki użyciu bułki tartej, podczas gdy wnętrze jest miękkie i mięsiste- szybki i lekki przepis, który można również zaproponować podczas wegańskiej kolacji. Wypróbuj tę szybką przystawkę z bakłażanem, możesz ją przygotować o każdej porze roku!
Składniki
Materiały
- Szczotka kuchenna
- Leccarda
- Papier do piekarnika
- Miska
Przygotowanie
Umyj bakłażany i osusz je. Następnie przytnij je i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
Rozgrzej piekarnik do 190°C.
Weź blachę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej wcześniej pokrojone plastry bakłażana.
Teraz wlej olej do małej miski i dodaj dużo suszonego oregano, a następnie wymieszaj.
Użyj oliwy i oregano do posmarowania wszystkich plastrów bakłażana, które znajdują się na blaszce.
Teraz posyp każdy plaster bakłażana bułką tartą, a następnie palcem postaraj się rozprowadzić ją równomiernie po całej powierzchni (warstwa bułki tartej musi być zwarta i niezbyt gruba). Dopraw solą i pieprzem, a następnie piecz przez 20/25 minut w temperaturze 190°C.
Upieczone bakłażany są gotowe. Wystarczy użyć ich jako dodatku do dań mięsnych lub rybnych.
FAQ ❓
Czy mogę przechowywać upieczone bakłażany?
Czy mogę zamrozić upieczone bakłażany?
Czy mogę przygotować bakłażany we frytownicy powietrznej?
Jak pokroić bakłażany do pieczenia?
Jakie składniki mogę dodać do pieczonych bakłażanów?
Z czym podawać pieczone bakłażany?
Czy mogę użyć innych warzyw zamiast bakłażanów?
Jakich przypraw użyć do pieczonych bakłażanów?
Odżywianie
- Węglowodany: 23.1g
- Tłuszcze: 9.1g
- Tłuszcze nasycone: 1.1g
- Białka: 3.7g
- Błonnik: 3.5g
- Cukry: 3.5g
- ProPoints: 5
- SmartPoints: 6





Oceń ten przepis