Brawnie - brownie z surowych daktyli

Przekąski
łatwe
14 min
457 Kcal

Dziś proponujemy deser "bez"! Bez czego? Cóż, na początek bez gotowania! Ale także bez glutenu, bez laktozy, bez jajek i bez dodatku cukru! Ale nie martw się, to surowe brownie z daktylami i kakao nadal będzie pyszne :-) Wypróbuj go z naszymi instrukcjami krok po kroku poniżej ↓

Składniki

10

Polewa:

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania4 min
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 1Namocz 170 g daktyli w gorącej wodzie przez co najmniej 1 godzinę. Posiekaj daktyle w rozdrabniaczu do żywności. Posiekaj również orzechy pekan.
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 2Posiekaj 250 g daktyli: my zdecydowaliśmy się posiekać je nożem, aby pozostały grube kawałki, ale możesz je posiekać w maszynce do mielenia mięsa, aby uzyskać gładką konsystencję.
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 3Następnie wymieszaj wszystkie daktyle, orzechy, kakao, proszek migdałowy, sól i wanilię. Rozpocznij mieszanie łyżką, a zakończ dłońmi.
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 4Gdy masa będzie gładka, przełóż ją do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 5Roztop olej kokosowy i wymieszaj go z kakao, miodem, wanilią i solą.
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 6Wylać masę na brawnie i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Schłodzić przez co najmniej 3 godziny.
  • Brawnie - brownie z surowych daktyli - Przygotowanie krok 7A teraz twoje brawnie jest gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia brownie z surowych daktyli?

Surowe daktyle są bogate w błonnik, witaminy i minerały, co czyni je zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy. Pomagają w trawieniu i dostarczają naturalnej energii.
Tak, możesz zastąpić orzechy pekan migdałami, orzechami nerkowca lub orzechami włoskimi, w zależności od swoich preferencji smakowych.
Brownie z surowych daktyli można przechowywać w lodówce przez około 5-7 dni, a także można je zamrozić na dłużej.
Tak, przepis na brownie z surowych daktyli jest bezglutenowy, ponieważ nie zawiera żadnych składników zawierających gluten.
Możesz dodać orzechy, suszone owoce, nasiona chia lub przyprawy takie jak cynamon czy kardamon, aby nadać brownie dodatkowego smaku i tekstury.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 457Kcal
  • Węglowodany: 39.4g
  • Tłuszcze: 27.9g
  • Tłuszcze nasycone: 3.3g
  • Białka: 6.5g
  • Błonnik: 8.8g
  • Cukry: 35.1g
  • ProPoints: 12
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (98g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
5/5, 1 głosuj