Cytrynowe brownie
zagłosuj teraz
Zwykle spożywane z czekoladą na deser, spróbuj pikantnej wersji, przygotowując cytrynowe brownie! Jak zawsze wilgotne, wypróbuj ten super łatwy w przygotowaniu przepis, który z pewnością zadowoli całą rodzinę. Aby wykończyć całość, dodaj lukier cytrynowy i kilka plasterków cytryny + skórkę do dekoracji. Świeży, owocowy, słoneczny przepis do odkrycia krok po kroku w kolejnych krokach!
Składniki
8
Na polewę:
Do dekoracji (opcjonalnie) :
Materiały
- Kwadratowa forma 20/20 cm
- Papier do pieczenia
- Tarka
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania30 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj skórkę z cytryn i wyciśnij sok. Roztop masło.
Wymieszaj jajka z sokiem z cytryny.
Wymieszaj cukier ze skórką z cytryny. Dodaj mąkę, sól i roztopione masło, a następnie mieszankę jajeczno-cytrynową.Wlej ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formy i piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C. Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj lukier: mieszaj sok z cytryny z cukrem pudrem stopniowo, aż uzyskasz lekko gęstą konsystencję. Lukier nie powinien być płynny.
Wylej lukier na ciasto (możesz je odwrócić, aby było płaskie) i rozprowadź, tworząc cienką warstwę. Pozostaw lukier do wyschnięcia. Udekoruj ciasto.
I gotowe! Twoje cytrynowe brownie jest gotowe!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 505Kcal
- Węglowodany: 59.8g
- Tłuszcze: 24.5g
- Tłuszcze nasycone: 15.1g
- Białka: 7.3g
- Błonnik: 2.4g
- Cukry: 39.2g
- ProPoints: 14
- SmartPoints: 23
Informacje żywieniowe za 1 porcję (188g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis