Cytrynowe ciasto naleśnikowe
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Wszyscy zgadzamy się, że jeden naleśnik nie wystarczy, aby zaspokoić apetyt na słodycze! Więc wybierz ciasto naleśnikowe! Z nutą cytryny będzie idealne!
Składniki
		
			
			8
			
		
	
			
										
						Krem cytrynowy :
Ciasto na naleśniki:
Materiały
- 1 okrągła forma lub tortownica o średnicy 22 cm
 
Przygotowanie
Krem cytrynowy: 
Jajka wymieszać z cukrem i mąką kukurydzianą.
Dodać sok z 2 cytryn i skórkę z 1 cytryny.
Dobrze wymieszać, a następnie zagęścić na średnim ogniu, stale mieszając trzepaczką.
Gdy krem zgęstnieje, zdjąć z ognia i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać, aż dobrze się połączy, a następnie dodać sok z 1 cytryny. Dobrze wymieszać. Przykryć krem folią, aby nie utworzyła się skórka, i pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto naleśnikowe:
Wymieszać mąkę i sól w misce. Uformować zagłębienie i dodać jajka.
Dobrze wymieszać, a następnie dodać ekstrakt waniliowy i olej. Jeśli mieszanina jest zbyt gęsta, nie wahaj się dodać trochę mleka. Następnie dodawaj mleko stopniowo, cały czas mieszając. Gdy całe mleko zostanie wykorzystane, przykryj miskę i odstaw na godzinę.
Rozgrzać patelnię do naleśników i posmarować ją odrobiną oleju za pomocą ręcznika papierowego. Wlać chochlę ciasta i smażyć przez 1 minutę, a następnie odwrócić naleśnik. Gotować przez 1 minutę, a następnie zdjąć z ognia.
Po ostygnięciu ułóż wszystkie naleśniki jeden na drugim, umieść okrąg na wierzchu i odetnij brzegi naleśników wzdłuż okręgu.
Umieść dwa naleśniki i okrąg na talerzu do serwowania.
Nałożyć cienką warstwę kremu cytrynowego (pierwsza warstwa może być trudna do rozprowadzenia). Następnie umieść naleśnik na wierzchu i nałóż kolejną cienką warstwę kremu. Powtarzaj czynność, aż nie będzie już kremu i pozostanie tylko jeden naleśnik.
Umieść ostatni naleśnik na wierzchu i dociśnij. Chłodzić przez 1 godzinę.
Ostrożnie wyjąć ciasto z formy.
A teraz Twoje cytrynowe ciasto naleśnikowe jest gotowe do spożycia!
Obserwacje
Krem cytrynowy można zastąpić czekoladowym ganache, kremem waniliowym lub pastą do smarowania.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 444Kcal
			
		- Węglowodany: 43.5g
 - Tłuszcze: 22.8g
 - Tłuszcze nasycone: 10.8g
 - Białka: 13.1g
 - Błonnik: 2.1g
 - Cukry: 20.4g
 - ProPoints: 12
 - SmartPoints: 18
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (231g)
		
					
		
			Atrybuty
Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        






Oceń ten przepis