Ciasto bananowe bez cukru - chlebek bananowy
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Czy uważasz, że desery są często zbyt słodkie? Nasze ciasto bananowe z gwarancją 0 cukru zachwyci Cię! Nasza rada? Oczywiście bardzo dojrzałe banany! Ten przepis jest nie tylko bezcukrowy, ale także antyodpadowy ;-) W końcu nie myślałeś o wyrzuceniu bananów, prawda? Co więcej, ten przepis jest bezglutenowy i wegański! Oto krok po kroku, z naszymi pisemnymi wyjaśnieniami + zdjęciami ↓ ↓
Składniki
		
			
			8
			
		
	
																		Opcjonalnie :
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania45 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Na talerzu pokrój banany na kawałki i rozgnieć je widelcem.
Umieść mieszaninę w misce, a następnie dodaj mleko roślinne, proszek do pieczenia, wodorowęglan, oliwę z oliwek i ocet jabłkowy i wymieszaj. (Dodanie octu jabłkowego aktywuje wodorowęglan, który utworzy pianę :-) )
Stopniowo dodawaj mąkę ryżową i wymieszaj.
Umieść masę w formie do ciasta.
Opcjonalnie: pół banana pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu.
Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 45 minut.- Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 45 minut.
 
Sprawdź, czy jest ugotowany, wbijając w niego nóż. Jeśli czubek wychodzi nienaruszony, jest gotowy!
Obserwacje
Dodanie przypraw: do ciasta można dodać 1 łyżeczkę cynamonu lub gałki muszkatołowej.
 Inne składniki: do ciasta można dodać chipsy czekoladowe lub jagody, aby efekt był jeszcze smaczniejszy :-)
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 157Kcal
			
		- Węglowodany: 26.5g
 - Tłuszcze: 3.9g
 - Tłuszcze nasycone: 0.6g
 - Białka: 3g
 - Błonnik: 1.9g
 - Cukry: 9.3g
 - ProPoints: 4
 - SmartPoints: 6
 
Informacje żywieniowe za 1 porcję (88g)
		
					
		
			Sprzęt do gotowania
piekarnik
Atrybuty
przeciw marnowaniu
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        



Oceń ten przepis