Ciasto z jabłkami i migdałami (tarte normande)
					zagłosuj teraz
						
			
	            
                    
            Jeśli lubisz jabłka i migdały, to jest deser dla Ciebie :) To ciasto lub tarta to kulinarna specjalność z Normandii, zrobiona z migdałów, jajek, cukru i śmietany, na cieście sablé również zrobionym z migdałów. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Czy powinniśmy towarzyszyć naszej kawie kawałkiem? :)
Składniki
		
			
			10
			
		
	
											
						Ciasto na sablé:
Do dekoracji:
Materiały
- Folia spożywcza
- Słomiana łyżka (lub łopatka w robocie kuchennym)
- Robot kuchenny lub trzepaczka elektryczna
- Okrągła forma o średnicy 28 cm
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Czas oczekiwania2 h
Gotowania30 min
 Zaczynamy od ciasta na sablé. Zaczynamy od ciasta na sablé.
 Do miski wkładamy masło (w temperaturze pokojowej) + cukier puder + cukier waniliowy + sól + sproszkowane migdały. Mieszamy drewnianą łyżką lub łopatką robota kuchennego.
 Dodaj jajko i wymieszaj. Masa będzie nieco ziarnista. Dodaj jajko i wymieszaj. Masa będzie nieco ziarnista.
 Dodaj mąkę i mieszaj ręcznie, aż uzyskasz jednolite ciasto. Dodaj mąkę i mieszaj ręcznie, aż uzyskasz jednolite ciasto.
 Nie ugniataj zbyt mocno. Potrzebujemy tylko jednorodnego, dobrze wymieszanego ciasta.
 Zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę (nie przechowuj ciasta w kuli, schłodzenie zajmie więcej czasu).
 Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy.
 Zostawiamy wskazówkę w komentarzach na końcu przepisu. Dzięki tej technice powinieneś uzyskać idealny okrąg.
 Ciasto zwinąć w rulon i rozwałkować na natłuszczonej blasze. Dobrze przyklej ciasto do brzegów. Ciasto zwinąć w rulon i rozwałkować na natłuszczonej blasze. Dobrze przyklej ciasto do brzegów.
 Użyj wałka do przycięcia brzegów, przesuwając go po tartaletce, lub noża. Nakłuć spód widelcem i odstawić do lodówki na 30 minut przed dodaniem nadzienia.
 Nadzienie: Nadzienie:
 W misce ubić trzepaczką elektryczną jajka + cukier zwykły i waniliowy.
 Dodać sproszkowane migdały + śmietanę. Dobrze ubić.
 Obierz jabłka i przekrój na pół. Usuń rdzeń i pokrój w plasterki. Obierz jabłka i przekrój na pół. Usuń rdzeń i pokrój w plasterki.
 Rozłóż je pionowo w kształcie wachlarza.
 Wlej mieszaninę i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C. Wlej mieszaninę i piecz przez 30 minut w temperaturze 190°C.
 Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj prażonymi migdałami i cukrem pudrem. Pozostaw do ostygnięcia i udekoruj prażonymi migdałami i cukrem pudrem.
 I to wszystko! I to wszystko!
Obserwacje
* Wskazówka: Ciasto należy lekko rozwałkować, obrócić o 45° i ponownie rozwałkować. Powtarzaj tę czynność aż do uzyskania pożądanego rozmiaru.
Odżywianie
            za 1 porcję / na 100 g
        
    
				 Kalorie: 332Kcal
			
		- Węglowodany: 38.4g
- Tłuszcze: 15.9g
- Tłuszcze nasycone: 7.6g
- Białka: 6.6g
- Błonnik: 3g
- Cukry: 24.7g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 14
Informacje żywieniowe za 1 porcję (138g)
		
					
		
			Atrybuty
Przechowywać w lodówce
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
        






Oceń ten przepis