Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
50 min
417 Kcal

Latem w pełni wykorzystujemy ten słodki mały żółty owoc, śliwkę mirabelkę! Tutaj, na deser, postanowiliśmy przygotować ciasto, które jest wyjątkowo wilgotne, a przede wszystkim bardzo łatwe w przygotowaniu. Dzięki mieszance śliwek mirabelek i migdałów, karmelizowanych i opiekanych po ugotowaniu, to gwarantowany sukces na koniec posiłku! Krok po kroku, nie przegap żadnego momentu naszych wyjaśnień dzięki naszemu tekstowi, zdjęciom i wideo.

Składniki

9

Na wierzch ciasta :

Na ciasto :

Materiały

  • 1 kwadratowa forma 20x20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania35 min
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 1Wierzch ciasta: wymieszać masło z cukrem.
    Rozprowadzić na dnie formy i wstawić do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 2Wyjąć formę z piekarnika i ułożyć na wierzchu migdały w płatkach.
    Umyć, przekroić na pół i usunąć pestki z mirabelek. Umieścić je na wierzchu płatków migdałowych i odłożyć na bok.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 3Ciasto: utrzeć masło i wymieszać z cukrem.
    Dodać jajka i wymieszać.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 4Dodać mąkę, proszek do pieczenia i proszek migdałowy i wymieszać.
    Dodać mleko i ekstrakt waniliowy i wymieszać.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 5Umyć, przekroić na pół i usunąć pestki z mirabelek. Dodać je do masy i wymieszać szpatułką.

    Wlać ciasto do formy na wierzch poprzedniej mieszanki.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 6Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 7Po wyjęciu z formy ciasto można podawać w niezmienionej postaci.

    Ewentualnie wstawić do piekarnika na 5 minut w trybie "grill", aby przyrumienić płatki migdałów.
  • Ciasto mirabelkowe z migdałami do góry nogami - Przygotowanie krok 8A teraz jest gotowy!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są korzyści zdrowotne ze spożywania mirabelek?

Mirabelki są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, co może wspierać układ odpornościowy oraz poprawiać zdrowie serca.

Czy mogę użyć innych owoców zamiast mirabelek w tym cieście?

Tak, możesz zastąpić mirabelki innymi owocami, takimi jak śliwki, brzoskwinie czy nektarynki, ale smak ciasta może się zmienić.

Jak długo ciasto mirabelkowe można przechowywać?

Ciasto można przechowywać w lodówce przez 3-5 dni, a przed podaniem warto je lekko podgrzać.

Czy ciasto mirabelkowe można zamrozić?

Tak, ciasto można zamrozić, ale najlepiej jest je pokroić na kawałki i owinąć w folię spożywczą przed zamrożeniem.

Jakie są najlepsze dodatki do ciasta mirabelkowego?

Do ciasta mirabelkowego doskonale pasują bita śmietana, lody waniliowe lub sos karmelowy, które podkreślają jego smak.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 417Kcal
  • Węglowodany: 44.9g
  • Tłuszcze: 21.2g
  • Tłuszcze nasycone: 10.2g
  • Białka: 8.6g
  • Błonnik: 3.4g
  • Cukry: 22g
  • ProPoints: 11
  • SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (151g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: