Ciasto despacito

zagłosuj teraz
Przekąski
łatwe
1 h 20 m
480 Kcal

Wyruszamy dziś do Brazylii na wyjątkowo smaczny deser: ciasto despacito. W menu biszkopt kakaowy i mus czekoladowy. Połączenie tych dwóch składników to prawdziwa uczta dla kubków smakowych... Idealna równowaga smaków i tekstur :-) Spróbuj sam, korzystając z naszych szczegółowych objaśnień krok po kroku poniżej ↓ ↓

Składniki

8

Ciasto biszkoptowe:

Syrop:

Mus:

Dekoracja:

Materiały

  • Forma na zawiasy o średnicy 18 cm
  • Torebka na ciasto
  • Mikser elektryczny
  • Drewniany szpikulec (lub nóż)
  • Szpatułka

Przygotowanie

Czas przygotowania25 min
Czas oczekiwania30 min
Gotowania25 min
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 1Czekoladowy biszkopt:
    Jajka, wanilię i cukier ubijać do podwojenia objętości.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 2Przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia do miski, a następnie dodaj sól i wymieszaj za pomocą szpatułki.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 3Wlej ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 20 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, obrócić i włożyć z powrotem do formy.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 4Czekoladowy syrop kawowy:
    Podgrzej mleko, cukier, kawę rozpuszczalną i kakao w rondelku. Gdy mieszanina się zagotuje, gotować przez 5 minut. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 5Mus czekoladowy:
    Umieścić miskę, trzepaczkę i śmietanę w zamrażarce na 20 minut przed użyciem. Ubić śmietanę na sztywno. Rozpuścić mleczną czekoladę z ciemną czekoladą.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 6Natychmiast wlej rozpuszczoną czekoladę do bitej śmietany i ubij trzepaczką, aby połączyć czekoladę.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 7Za pomocą drewnianego szpikulca zrób dziurki w biszkopcie, a następnie polej je syropem.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 8Wokół biszkoptu ułożyć kawałek rodoïd i przykryć musem czekoladowym. Wygładzić wierzch i schłodzić przez 30 minut.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 9Rozpuść trochę ciemnej czekolady i przelej ją do rękawa cukierniczego. Wyciąć mały otwór w worku. Natychmiast po tym wyciśnij poziome linie czekolady na mus.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 10Następnie za pomocą drewnianego szpikulca lub noża narysuj linie od góry do dołu, tworząc wzór.
  • Ciasto Despacito - Przygotowanie krok 11A teraz ciasto despacito jest gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są kluczowe składniki ciasta Despacito?

Kluczowe składniki to biszkopt kakaowy, mus czekoladowy oraz syrop kawowy, które razem tworzą wyjątkowy smak.
Tak, ciasto można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce, co pozwoli na lepsze połączenie smaków.
Najlepsze sposoby to użycie roztopionej ciemnej czekolady do stworzenia wzorów oraz świeżych owoców jako dodatkowej dekoracji.
Ciasto Despacito można przechowywać w lodówce do 3 dni, jednak najlepiej smakuje świeżo po przygotowaniu.
Tak, można eksperymentować z różnymi rodzajami czekolady lub użyć alternatywnych słodzików, aby dostosować przepis do własnych preferencji.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 480Kcal
  • Węglowodany: 43.8g
  • Tłuszcze: 29.4g
  • Tłuszcze nasycone: 18.7g
  • Białka: 8.2g
  • Błonnik: 3.1g
  • Cukry: 32g
  • ProPoints: 13
  • SmartPoints: 23
Informacje żywieniowe za 1 porcję (145g)

Atrybuty

Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: