Ciasto bazowe do babeczek

zagłosuj teraz
Ciasto bazowe do babeczek
Desser
łatwe
35 min
176 Kcal

Każda babeczka zasługuje na dobrą bazę! Odkryj te proste, wilgotne babeczki tutaj! Po ostygnięciu wystarczy dodać wybrane nadzienie (zazwyczaj krem maślany) i udekorować według własnego uznania. Daj upust swojej kulinarnej wyobraźni...

Składniki

12

Materiały

  • Forma do muffinów

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
  • Ciasto bazowe do babeczek - Przygotowanie krok 1W misce (w robocie kuchennym lub ręcznie) dodaj składniki w podanej kolejności, z wyjątkiem wielokolorowych kulek. Dobrze wymieszaj pomiędzy każdym dodaniem.
  • Ciasto bazowe do babeczek - Przygotowanie krok 2Gdy ciasto na babeczki będzie gotowe, dodaj różnokolorowe kulki. Delikatnie wymieszaj, używając szpatułki do zwijania masy.
  • Ciasto bazowe do babeczek - Przygotowanie krok 3Przygotuj papierowe foremki do babeczek. Na przykład tutaj, dodajemy papierowe foremki do każdego z otworów w naszej żaroodpornej formie.
    Napełnij je za pomocą gałki do lodów lub zaokrąglonej łyżki stołowej (aby uniknąć rozlania się masy po całym cieście :-D ).
  • Ciasto bazowe do babeczek - Przygotowanie krok 4Dodaj wielokolorowe koraliki na wierzch.
  • Ciasto bazowe do babeczek - Przygotowanie krok 5Piec przez 15-20 minut w temperaturze 170°C, do uzyskania złotego koloru.
    Sprawdź, czy babeczki są upieczone, wbijając nóż w jedną z nich. Powinna wyjść nienaruszona.
    Po upieczeniu wyjmij papierowe foremki ze standardowej formy i pozostaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są najlepsze nadzienia do babeczek?

Najlepsze nadzienia do babeczek to krem maślany, dżem, ganache czekoladowy lub świeże owoce, które można dostosować do własnych upodobań.

Czy mogę użyć innych rodzajów mąki do tego przepisu?

Tak, można eksperymentować z różnymi rodzajami mąki, takimi jak mąka pełnoziarnista lub migdałowa, ale może to wpłynąć na teksturę i smak babeczek.

Jak długo można przechowywać babeczki?

Babeczki można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni, a w lodówce do tygodnia.

Czy mogę zamrozić babeczki?

Tak, babeczki można zamrozić! Upewnij się, że są dobrze zapakowane w folię spożywczą lub w pojemniku do zamrażania, aby uniknąć wysuszenia.

Jakie są najczęstsze błędy przy pieczeniu babeczek?

Najczęstsze błędy to zbyt długie mieszanie ciasta, zbyt wysokie temperatury pieczenia oraz otwieranie piekarnika w trakcie pieczenia, co może prowadzić do opadania babeczek.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 176Kcal
  • Węglowodany: 28.4g
  • Tłuszcze: 4.7g
  • Tłuszcze nasycone: 2.4g
  • Białka: 4.5g
  • Błonnik: 0.7g
  • Cukry: 17.9g
  • ProPoints: 5
  • SmartPoints: 8
Informacje żywieniowe za 1 porcję (64g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: