Niewidzialne ciasto jabłkowe
zagłosuj teraz
Wspaniale wilgotny deser z jednego z najbardziej znanych owoców na straganach: jabłka! Ale dlaczego niewidzialny? Cóż, kawałki jabłka są pokrojone tak drobno, że po zmieszaniu z ciastem nie można ich odróżnić!
Składniki
8
Materiały
- miska na sałatkę
- Kwadratowa (20x20 cm) lub okrągła (średnica 22 cm) forma do pieczenia
- Mandolina
- piekarnik
Przygotowanie
Czas przygotowania20 min
Gotowania45 min
W misce wymieszać jajka z cukrem, następnie dodać mleko i roztopione masło. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do masy.
Jabłka obrać i pokroić w cienkie paski.
Wymieszaj jabłka i ciasto, a następnie przelej do wysmarowanej masłem formy. Piec przez 45 minut w temperaturze 200°C (przykryć folią aluminiową, jeśli jabłka zbyt szybko nabiorą złotego koloru).
Po ostygnięciu wyjąć z formy i udekorować cukrem pudrem. I voilà, twoje niewidzialne ciasto jest gotowe!
Obserwacje
Mandolina: niezbędna! Im cieńsze plastry, tym bardziej nadadzą ciastu "niewidzialny" wygląd, od którego pochodzi jego nazwa, dzięki czemu plastry wtopią się w ciasto o podobnym kolorze.
Odmiany jabłek: Wybierz te, które dobrze znoszą pieczenie. Możesz zdecydować się na przykład na Goldeny lub słynną Royal Gala.
Przechowywanie: To ciasto może być spożywane zarówno na ciepło, jak i na zimno, i będzie przechowywane w lodówce przez 4 do 5 dni.
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 161Kcal
- Węglowodany: 24.8g
- Tłuszcze: 4.4g
- Tłuszcze nasycone: 2.2g
- Białka: 3.7g
- Błonnik: 2.9g
- Cukry: 18.7g
- ProPoints: 4
- SmartPoints: 7
Informacje żywieniowe za 1 porcję (166g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis