Ciasto bananowo-czekoladowe - wyjątkowo wilgotne!

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
55 min
310 Kcal

Przejrzałe banany oddają ducha w koszyku z owocami? Wykorzystaj je do przygotowania pysznego, wilgotnego ciasta. A żeby było jeszcze smaczniej, nie ma nic lepszego niż chipsy czekoladowe :-) Ten przepis jest bardzo łatwy do wykonania, a dzięki dojrzałym bananom można zmniejszyć ilość dodawanego cukru ;-)

Składniki

10

Przygotowanie

Czas przygotowania15 min
Gotowania40 min
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Rozgnieć banany widelcem i odstaw na bok.
  • W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól).
    W innej misce ubij jajka i cukier, aż mieszanina stanie się biała. Dodaj mleko i roztopione masło i dobrze wymieszaj.
  • Dodaj płynną mieszaninę do suchej mieszaniny, aż uzyskasz gładką konsystencję.
    Dodaj rozgniecione banany i wymieszaj.
  • Weź tabliczkę czekolady i grubo posiekaj ją na wiórki. Dodaj je do masy.
  • Wysmarować masłem i oprószyć mąką formę do ciasta, wlać ciasto i piec przez 40 minut.

    Teraz wszystko, czego potrzebujesz, to filiżanka herbaty/kawy lub gorącej czekolady, aby towarzyszyć deserowi!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie są korzyści z używania dojrzałych bananów w przepisie na ciasto?

Dojrzałe banany są słodsze i bardziej aromatyczne, co pozwala na zmniejszenie ilości dodawanego cukru, a także nadają ciastu wyjątkową wilgotność.

Czy mogę użyć innego rodzaju czekolady w tym przepisie?

Tak, możesz użyć mlecznej czekolady lub białej czekolady, ale pamiętaj, że zmieni to smak ciasta.

Jakie inne dodatki mogę dodać do ciasta bananowo-czekoladowego?

Możesz dodać orzechy, wiórki kokosowe lub suszone owoce, aby wzbogacić smak i teksturę ciasta.

Czy ciasto bananowo-czekoladowe można zamrozić?

Tak, ciasto można zamrozić. Upewnij się, że jest dobrze owinięte, aby uniknąć utraty wilgotności i smaku.

Jak długo ciasto bananowo-czekoladowe zachowuje świeżość po upieczeniu?

Ciasto przechowywane w szczelnym pojemniku może pozostać świeże przez 3-5 dni w temperaturze pokojowej lub do 2 tygodni w lodówce.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 310Kcal
  • Węglowodany: 43.6g
  • Tłuszcze: 11.5g
  • Tłuszcze nasycone: 6.7g
  • Białka: 6.4g
  • Błonnik: 2.6g
  • Cukry: 23.6g
  • ProPoints: 8
  • SmartPoints: 13
Informacje żywieniowe za 1 porcję (108g)
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: