Brownie cytrynowe i owsiane z polewą cytrynową
zagłosuj teraz
Jesteś fanem brownie i uwielbiasz desery o smaku cytrynowym? To jest twoje! Cytrynowe i owsiane brownie z pysznym lukrem, który sprawi, że będziesz sięgać po kolejny kawałek, dopóki go nie skończysz! :) Idealny deser na spotkanie z przyjaciółmi lub rodziną, a do tego zdrowy dzięki użyciu płatków owsianych zamiast mąki.
Składniki
6
Do brownie:
Na polewę:
Materiały
- Rozdrabniacz
- Trzepaczka elektryczna lub ręczna (najlepiej elektryczna)
- Prostokątna forma (14 x 22 cm)
Przygotowanie
Czas przygotowania10 min
Gotowania20 min
Rozdrobnić płatki owsiane.
Ubij pokruszone płatki owsiane, cukier, sól i masło (w temperaturze pokojowej) trzepaczką (najlepiej elektryczną).Dodać jajka, skórkę i sok. Ubijać przez 2 minuty.
Formę do pieczenia wysmarować masłem i piec przez 23-25 minut w temperaturze 180ºC. Pozostawić do ostygnięcia.
Glazura: Umieść cukier puder w misce i dodawaj stopniowo sok, mieszając, aż do uzyskania lekkiej konsystencji.
Dodać skórkę z cytryny.
Wylej na wierzch brownie i rozprowadź ostrożnie, ponieważ wierzch brownie jest nieco delikatny.
Pozostaw do wyschnięcia i gotowe!
Obserwacje
- Można je przygotować z dowolnym innym rodzajem pokruszonych płatków zbożowych (jako zamiennik mąki). Można również użyć zwykłej mąki.
- Można również dostosować smak i zmienić rodzaj owoców cytrusowych. Może to być pomarańcza, limonka lub grejpfrut.
- Po zakończeniu ubijania ciasto może wydawać się nieco ścięte, ale nie szkodzi. To reakcja soku z cytryny z masłem. Po wyjęciu z piekarnika będzie idealne!
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 345Kcal
- Węglowodany: 42.8g
- Tłuszcze: 16.5g
- Tłuszcze nasycone: 9.8g
- Białka: 4.5g
- Błonnik: 2.1g
- Cukry: 33.2g
- ProPoints: 9
- SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (99g)
Sprzęt do gotowania
piekarnik
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:
Oceń ten przepis