Waniliowa bita śmietana, idealna polewa do ciast i tortów!

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
25 min

Ten przepis na waniliową bitą śmietanę jest niezbędny, aby udekorować torty i ciasta warstwowe i uczynić je jeszcze smaczniejszymi! Jest szybki i łatwy w przygotowaniu, a rezultat jest w 100% pyszny. Postępuj krok po kroku, a na pewno się nie zawiedziesz ;-) Ten waniliowy krem będzie pasował do wszystkich smaków Twoich ciast!

Składniki

6

Materiały

  • 1 robot kuchenny lub
  • 1 miska
  • 1 mikser elektryczny

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Czas oczekiwania15 min
  • Umieść śmietanę, miskę i trzepaczkę w zamrażarce na co najmniej 15 minut przed użyciem.
    Wlej śmietanę, mascarpone, cukier puder i ekstrakt waniliowy do miski.
  • Ubij na sztywno. Przed użyciem schłodzić w lodówce, aby krem był twardy.
  • Teraz jest gotowy! Możesz użyć tego kremu do dekoracji ciast!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Po co wkładać śmietanę do zamrażarki?
Śmietana musi być bardzo zimna, aby prawidłowo się ubiła. Umieść również miskę i trzepaczkę w zamrażarce, aby śmietana pozostała zimna podczas ubijania. Za każdym razem będziesz mieć pewność, że śmietana będzie odpowiednia!

Jakiego rodzaju śmietany powinienem użyć do bitej śmietany?
Wybierz śmietankę o wysokiej zawartości tłuszczu. To właśnie tłuszcz zawarty w śmietanie (i zimno) sprawią, że bita śmietana będzie idealna! Używamy śmietany o zawartości tłuszczu co najmniej 30%, aby mieć pewność, że dobrze wyrośnie.
Możesz użyć płynnej śmietany lub crème fraiche. Jeśli chcesz uzyskać łagodniejszy smak: użyj płynnej śmietanki. Jeśli chcesz uzyskać krem o nieco bardziej kwaśnym smaku: użyj crème fraiche.

Jak doprawić krem?
Możesz użyć ekstraktu waniliowego lub laski wanilii, ale możesz też zdecydować się na ekstrakt migdałowy, ekstrakt kawowy lub ekstrakt z kwiatu pomarańczy, w zależności od gustu!

PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: